Cu ocazia Zilei Limbii Române, Podul de cărți pentru copii între România și Rep. Moldova

Asociația OvidiuRo și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău sărbătoresc împreună Ziua Limbii Române și Limba Noastră printr-un pod simbolic de cărți pentru copii, alături de grădinițele din România și bibliotecile pentru copii din Republica Moldova.

Pe 31 august 2021, în prima parte a zilei, vor avea loc două ateliere de lectură pentru copii, la grădinița din comuna Victoria, județul Iași, precum și la biblioteca din comuna Sculeni, din Republica Moldova, ateliere la care vor participa invitați și reprezentanți ai partenerilor din ambele țări.

În cadrul acestor ateliere se va citi Cartea fără poveste, scrisă și ilustrată de Carolina Rabei. 37.000 de exemplare ale acestei cărți vor fi dăruite, cu sprijinul Dedeman România, grădinițelor din România și bibliotecilor din Republica Moldova (33.175 de exemplare pentru educatoarele din România și 4.000 de exemplare pentru bibliotecarii din cele 1.300 de biblioteci din Republica Moldova). Cartea fără poveste le dezvăluie copiilor lumea fascinantă a bibliotecii și a cărților, care îi așteaptă să le descopere.

În România, cărțile pentru educatoare sunt distribuite cu sprijinul Ministerului Educației, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. În Republica Moldova, cărțile pentru bibliotecari sunt distribuite cu sprijinul Bibliotecii Naționale pentru Copii  „Ion Creangă” din Chișinău, prin intermediul bibliotecilor publice raionale, municipale sau orășenești.

Podul de cărți pentru copii este un eveniment în cadrul programului național Citește-mi 100 de povești!, inițiat în 2021 de Asociația OvidiuRo sub egida proiectului România Educată, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Ministerul Culturii, pentru încurajarea lecturii în grădiniță și în familie. Prin acest program ne propunem ca împreună cu echipele din comunitățile locale să transformăm până în anul 2025 toate grădinițele din România în insule de lectură și natură, unde copiii și adulții descifrează împreună tainele cărților și ale universului”, a declarat Maria Gheorghiu – președinte Asociația OvidiuRo.

Credem în importanța activităților de lectură pentru copii începând cu primii ani de viață, cu cărți valoroase, scrise de autori locali, cărți care oglindesc un univers familiar copiilor din punct de vedere social și cultural, astfel încât să se identifice cu aceste elemente și să se conecteze în mod subiectiv la poveste. Pe de altă parte, din punct de vedere lingvistic, aportul cărților scrise original în limba maternă a copiilor este foarte important. Într-o traducere, oricât de adaptată ar fi, de multe ori se pierde atât din muzicalitatea limbii, ritmul și rima impuse de autor, cât și din autenticitatea limbajului și a expresiilor cu coloratură locală”, a declarat Eugenia Bejan, director Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.


Carolina Rabei s-a născut în Republica Moldova iar în prezent locuiește în Marea Britanie. De la primele cărți pentru copii, pe care le-a ilustrat, a impresionat prin căldura și sensibilitatea transmise prin desen și culoare. Cartea „Curcubeul” de Grigore Vieru a fost menționată în 2014 cu Premiul pentru prezentare grafică la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău. În prezent, are în portofoliul de ilustrator cărți scrise de cunoscuți autori de carte pentru copii: Walter de la Mare, Jane Newberry, Sally Nicholls, Sharmila Collins, Sarah Coyle. Unele dintre cărți au fost nominalizate la premii importante precum Kate Greenaway Medal. Pasiunea pentru literatură și cunoașterea profundă a universului copiilor a determinat-o pe Carolina Rabei să scrie propriile cărți, printre care este și „Cartea fără poveste”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW