Politicienii americani, divizați cu privire la semnificația incidentului de la Capitoliu

Cele două formațiuni politice mari din SUA, Partidul Democrat şi Partidul Republican, încă nu au ajuns, nici până astăzi, la o concluzie comună după incidentul de la Capitoliu care a avut loc anul trecut. Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Asociated Press (AP), 30% dintre republicanii chestionaţi consideră incidentul „pașnic”, iar 90% dintre democraţi consideră că acest incident de la „foarte violent” la „extrem de violent”.

Antagonismul politic pricinuit de revolta de la Capitoliu a dus la o stagnare a societăţii americane. Reforma forţelor de poliţie, măsurile legislative pentru controlul armelor de foc, planul pentru cheltuieli sociale şi de mediu şi alte măsuri politice strâns legate de interesele americanilor sunt în impas. Mulţi americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o posibilă polarizare a guvernului. Democraţia americană se pare că nu poate asigura interesele fundamentale ale alegătorilor.

Până în ziua de astăzi revolta de la Capitoliu continuă să producă efecte asupra societăţii americane. Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie desfăşurat la sfârşitul anului trecut, 34% dintre americanii chestionaţi consideră că cetăţenii au dreptul legitim să adopte măsuri violente împotriva guvernului american, proporţia atingând nivelul maxim din ultimii zeci de ani. 64% dintre cei chestionaţi consideră că democraţia americană se află în criză.

Este ironic faptul că preşedintele american Joe Biden a spus, într-un discurs rostit după împlinirea unui an de la întâmplarea de la Capitoliu, că 6 ianuarie nu marchează sfârşitul democraţiei, ci începutul unei renaşteri a libertăţii şi a fair-play-ului. Totodată, acesta n-a uitat să critice cu acest prilej modele de guvernare din alte ţări. Democraţia nu este un obiect decorativ, ci un proiect de soluţie pragmatic pentru problemele poporului.

SUA se confruntă cu un deficit democratic uriaş, iar politicienii americani trebuie să renunţe la vorbele goale, interesele private şi acţiunile hegemoniste.

Articol realizat de Radio China International și CCTV

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW