Tribunalul constituțional, cel mai înalt for juridic din Polonia, a decis că unele articole din tratatele Uniunii Europene sunt «incompatibile» cu Constituția țării. În decizia sa, președinta Tribunalului constituțional, Julia Przylebska, a enumerat mai multe articole din tratatele europene care, în opinia ei, sunt incompatibile cu legea supremă a țării. Instituțiile europene, pretinde domnia sa, «acționează în afara sferei competențelor» și acuză «Curtea de justiție a Uniunii Europene de «ingerință în sistemul juridic polonez». Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a salutat decizia Curții constituționale susținând că ea se înscrie în «primatul dreptului constituțional în fața altor surse de drept». El consideră că această decizie «nu afectează domeniile în care Uniunea Europeană are competențe delegate în tratate», cum ar fi regulile concurenței, comerțul și protecția consumatorilor. Este vorba, aici, de o nouă decizie juridică adoptată în îndelungata confruntare dintre Polonia și Uniunea Europeană pe tema reformelor judiciare controversate introduse de către partidul naționalist la putere în Polonia, Lege și Justiție (PiS). Acest diferend privește în special un nou sistem disciplinar pentru judecători care, potrivit UE, ar amenința grav independența puterii judiciare în Polonia. Așa cum se știe, sunt și alte subiecte de discordie, în principal numirea și transferul judecătorilor fără consimțământul lor între diferite tribunale. Varșovia afirmă că reformele sunt necesare pentru eradicarea corupției în cadrul sistemului judiciar și a ignorat o ordonanță provizorie a Curții de justiție a UE vizând suspendarea aplicării acestui sistem disciplinar.
În joc, finanțarea europeană
Luna trecută, Comisarul european însărcinat cu problemele economice, Paolo Gentiloni, a avertizat că disputa judiciară cu Polonia ar putea avea importante consecințe asupra alocării de fonduri de relansare Poloniei. Uniunea Europeană nu a aprobat până acum cele 23 miliarde euro subvenții și cele 34 miliarde euro împrumuturi cu dobânzi mici. Guvernul de la Varșovia a calificat declarația lui Paolo Gentiloni drept «șantaj». Responsabili europeni au insistat în numeroasele lor luări de poziții că fondurile pentru relansare ar putea fi acordate luna viitoare, dar doar în condiții stricte legate de respectarea statului de drept. Luna trecută, Comisia Europeană a cerut Curții europene de justiție să aplice Poloniei amenzi zilnice până când ea își va suspenda reformele judiciare incriminate. Foarte rapid, în plan internațional a fost evocat riscul plecării din Uniunea Europeană a Poloniei (Polexit). Nu, a spus Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, Polonia respinge această idee, ea dorind «doar să pună capăt ingerinței UE… Nu va fi Polexit…Noi vedem, fără echivoc, viitorul Poloniei în Uniunea Europeană», a declarat Kaczynski.
POLAND – The land of Police; WARSAW – War with the saw.
In schimb Romania a ajuns sa importe afgani, la ‘sugestia’ Comisiei Europene.
Pana si presa romaneasca e vanduta strainatatii, atata vreme cat scrie pe un astfel de ton.
Daca se vor impune cote obligatorii de imigranti, credeti ca Romania va protesta?
Daca se vor impune tarilor membre acceptarea casatoriilor persoanelor de acelasi sex (impreuna cu consecintele legale care decurg de aici: adoptii de copii, fertilizare in vitro etc.)
credeti ca Romania sau presa romaneasca va protesta?
P.S.
Britanicii au votat pentru iesirea din UE cand li s-a impus de la Bruxelles sa accepte cote obligatorii de imigranti sirieni.