Producătorii sistemelor de încălzire investesc permanent în cercetarea modalităților eficiente de a valorifica resursele de energie regenerabilă. Alături de energia solară și energia eoliană, în țara noastră începe să fie folosită din ce în ce mai mult energia geotermală ca sursă regenerabilă pentru încălzire, climatizare și apă caldă menajeră. Energia geotermică este extrasă din pământ cu ajutorul unor pompe de căldură. La 100 de metri adâncime, pământul stochează o căldură cu temperatura constantă de 12 grade, indiferent de anotimp, acumulată din energia razelor soarelui. Instalarea unei pompe de căldură sol apă presupune foraje geotermale la adâncimi de 70-140 de metri pentru captarea energiei din pământ și transmiterea sa printr-un circuit închis în instalația din interiorul casei. Întrucât este mult mai eficient să deplasezi dintr-un spațiu în altul energia termică produsă de soare și stocată în pământ decât să o produci cu ajutorul arderii combustibililor, pompa de căldură se dovedește a fi o soluție economică și ecologică pentru climatizarea casei.
Eficiență energetică
Principiul de funcționare al pompelor de căldură este transferul termic al aerului. În sezonul rece, preiau căldura din subteran și o pompează în casă, iar pe timp de vară aduc de la adâncime aer răcit. Întrucât nu folosesc niciun fel de agent termic, climatizarea și încălzirea se produc cu beneficiul unor facturi scăzute la energie.
O singură instalație pentru iarnă și vară
Un alt beneficiu al acestui sistem este că îl poți folosi iarna pentru căldură, vara pentru climatizare și permanent pentru apă caldă. Așadar, nu mai trebuie să investești într-o centrală termică pentru încălzire și apă menajeră și un sistem de aer condiționat pentru zilele toride. Cu o singură investiție, te vei bucura de serviciile unei centrale, ale unui boiler și ale unui aparat de aer condiționat.
Îmbunătățirea calității aerului
Pompele de căldură ventilează aerul din exterior cu cel din interior, rezultând o îmbunătățire a calității aerului din casa ta. În plus, filtrele cu care sunt dotate sistemele fac ca aerul pe care îl respiri să fie superior aparatelor tradiționale.
Temperatură constantă
Încălzirea și răcirea uniformă a spațiilor pe care le deservesc este un beneficiu pentru sănătatea ta și a familiei tale. Diferențele mari de temperatură din diferite camere sau în diferite momente ale zilei sau nopții sunt resimțite de corpul uman și pot avea urmări asupra sănătății. Cu ajutorul pompei de căldură, te vei bucura de o temperatură constantă produsă uniform în întreaga casă, într-un ambient plăcut.
Silențiozitate
Amplasarea compresorului sistemului în exteriorul casei reduce semnificativ zgomotul din interior. În general, centralele termice și aparatele de aer condiționat scot sunete intense atunci când pornesc și când ies din modul stand-by. Silențiozitatea pompei de căldură înseamnă mai mult confort pentru tine și oaspeții tăi.
Întregul sistem este alcătuit din colectorul rezultat din foraje, pompă de căldură și circuit secundar tradițional. Pentru răcire, încălzire sau apă caldă menajeră în casă vei avea aceleași obiecte sanitare tradiționale, cu țevi, calorifere, ventiloconvectoare etc.
Iarna, pompa de căldură preia din colector antigelul încălzit datorită energiei geotermale și îl transmite în circuitul secundar cu o temperatură ridicată. Vara, principiul se inversează: aerul cald este răcit în pământ și readus în casă ca agent de răcire. Astfel, nu mai ai nevoie de instalație de aer condiționat pentru climatizare pe timp de vară și de centrală termică pe gaze, curent sau lemne în sezonul rece. Compresorul unei pompe de căldură geotermale este cel care transformă energia din pământ în agent de răcire sau încălzire, în funcție de anotimp. Practic, cu 1 kw de energie electrică, sistemul produce 4-5 kw de energie termică, dovedindu-se a fi o sursă eficientă de încălzire.