Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, fostă membră a partidului Slovacia progresistă, i-a încredințat luni, 2 octombrie, lui Robert Fico formarea noului guvern, după ce la alegerile de la sfârșitul săptămânii trecute, partidul său, SMER-SD, a obținut cel mai mare număr de sufragii, 23%, devansând partidul Slovacia progresistă (PS), cu 18%. Deși în campania sa electorală Robert Fico a avut o evidentă poziție opusă acordării de ajutor militar Ucrainei și pronunțat pro-rusă, președinta Caputova a declarat că „sarcina șefului statului este să respecte rezultatul alegerilor democratice”. În campania sa, Robert Fico a mers până la a promite ferm că ”Slovacia nu va mai trimite niciun glonte” Ucrainei și a chemat la relații mai bune cu Rusia. Mai mult, într-o declarație, Fico a susținut că „războiul din Ucraina a început în 2014 deoarece fasciști ucraineni au ucis victime civile de naționalitate rusă”, asumându-și astfel afirmații ale rușilor nedovedite vreodată. După alegeri, Fico a susținut că cei 5,4 milioane de locuitori ai Slovaciei ”au probleme mult mai importante de rezolvat decât ajutorarea Ucrainei”, chiar dacă până acum Slovacia, membră a UE și a NATO, a fost un important donator european al Ucrainei. ”În opinia noastră”, a subliniat el, ”Ucraina este o mare tragedie pentru toți. Dacă partidul SMER are acum misiunea de a forma noul guvern, promitem că vom face tot ce se poate pentru a organiza negocieri de pace îndată ce va fi posibil”.
Misiune grea
Luni, Dmitri Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a declarat – în marja reuniunii șefilor diplomațiilor din țările Uniunii Europene – că Kievul respectă alegerea poporului slovac, dar ”este prea devreme să se spună în ce măsură rezultatul acestor alegeri va afecta poziția Slovaciei”. Pentru a guverna, Roberto Fico, deja prim-ministru în perioada 2006-2010 și între 2012 și 2018, va avea nevoie de o coaliție pentru a dispune de o majoritate în parlament din cei 150 deputați, partidul său neavând decât 42. Partidul de stânga HLAS-SD, format în jurul disidenților din SMER, este unul dintre potențialii aliați, cu cei 27 deputați ai săi. Un alt aliat ar mai putea fi partidul naționalist, de extremă dreapta, SNS, care a obținut 10 locuri în parlament, contribuind astfel la conturarea majorității necesare guvernului lui Fico, de 79 deputați. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului i-a sărit rapid în ajutor lui Robert Fico, susținând la o întâlnire cu presa că „este absurd” să-l califici drept prorus, dat fiind că este vorba de „un om politic înclinat să se gândească la suveranitatea țării sale”, „la apărarea intereselor țării sale”. Numai că numeroși analiști politici occidentali, citați de ziarul „le Figaro”, cred că noul guvern slovac ar putea schimba radical politica externă a Slovaciei, apropiindu-se de cea promovată de premierul ungar Viktor Orban.
Presa romana trebuie sa arate ca este idioata si ca nu este echidistanta.
Simion, daca vrea sa guverneze singur. TREBUIE SA PROMITA PUBLIC IESIREA DIN NATO SI UE, NATIONALIZARE, ANULAREA TUTUROR COBTRACTELOR SEMNATE DE TRADATORI PT JEFUIREA TARII, DISPARITIA SUACRAINEI DE PE LISTA CU AJUTOARE.
A nimerit orbul Braila…
Daca Simion va promite iesirea din UE, atunci va pierde voturile celor circa 3 milioane de romani care lucreaza in strainatate (Italia, Spania etc.): acestia pot circula liber, doar cu buletinul, in spatiul UE, dar dupa iesire nu vor mai putea.
Romania nu e Marea Britanie care se poate lipsi de binefacerile UE si care poate negocia un acord cu UE precum il au Norvegia si Elvetia.
P.S.
Ce faci in zilele noastre daca esti bolnav si doctorii din Romania nu te pot trata cum trebuie?
Te tratezi la Viena.
Dar daca iesim din UE!?
Dar de jaful ue, care se vede peste tot, se poate lipsi colonia ba Clevetici??? Ca UE a distrus tot in Românika dupa lovitura de stat din 89,orchestrata tot de ei, ca nu mai aveau piata de desfacere. Acu produc doar ei, noi ne mprumutam tot de la ei si consumam. Asa e, s au folosit si de cozile de topor de la noi, de la Ilici la Klaus, de la Roman la Ciolacu, de la Timofte la Kovesi si Portocala.
Presa mainstream deja a inceput sa lanseze articole impotriva acestuia.
Pasamite nu e ‘progresist’ si nici ‘pro-european’…
Mai bine s-ar intreba presa de ce voteaza unele popoare astfel de conducatori care se opun Bruxellesului…