16 C
București
miercuri, 5 mai

Joe Biden „strânge șurubul”: Noi sancțiuni financiare severe împotriva Rusiei. Expulzarea a zece diplomați ruși

Cel de-al 46-lea președinte american a semnat joi un decret ce instituie sancțiuni și permite pedepsirea din nou a Rusiei, de data aceasta cu „consecințe strategice și economice” în cazul în care „ea continuă sau favorizează o escaladare a a acțiunilor sale de destabilizare internațională”.

Prin acest decret, Trezoreria americană interzice instituțiilor financiare americane să cumpere direct datorii emise de Rusia după 14 iunie viitor. Sunt de asemenea sancționate șase societăți tehnologice ruse acuzate că susțin atacuri cibernetice. Este vorba de o ripostă la giganticul atac cibernetic din 2020 împotriva mai multor agenții federale americane.

De altfel, Trezoreria americană sancționează 32 entități și persoane acuzate că au încercat, în numele guvernului rus, „să influențeze alegerile prezidențiale din 2020 din Statele Unite”.

Pe de altă parte, împreună cu Canada, Regatul Unit și Australia, guvernul american impune sancțiuni împotriva a opt persoane și entități „asociate la ocuparea și la represiunile persistente din Crimeea”. Departamentul de Stat american a procedat și el la expulzarea a zece responsabili ai ambasadei Rusiei din Washington, acuzați că sunt membri ai serviciilor de informații ruse. Ansamblul sancțiunilor de mai sus vizează de asemenea autoritățile ruse pe care le consideră responsabile că au oferit prime forțelor talibane pentru a ataca soldații americani și străini aflați în misiune în Afganistan.

Aceste noi sancțiuni se adaugă la o primă serie de măsuri punitive anunțate în luna martie împotriva a șapte oficiali ruși, că răspuns la otrăvirea și încarcerarea opozantului Aleksei Navalnii.

Țările membre ale NATO și-au exprimat imediat „sprijinul și solidaritatea” cu Statele Unite după anunțarea măsurilor de răspuns la activitățile destabilizatoare ale Rusiei.

Moscova promite o „ripostă decisivă”

MAE rus l-a invitat joi pe ambasadorul Statelor Unite la Moscova, „la mai puțin de o ora” după anunțarea sancțiunilor americane.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a ținut urgent o conferință de presă în care a afirmat că discuția cu ambasadorul american va fi una „dificilă”. A avertizat de la început că Rusia va proceda la o „ripostă decisivă” la „comportamentul agresiv” al Statelor Unite.

Maria Zaharova a reamintit că Rusia a avertizat în mai multe rânduri Statele Unite în privința consecințelor măsurilor ostile care amplifică în manieră periculoasă gradul de confruntare între Rusia și Statele Unite.” O asemenea cale, a spus purtătoarea de cuvânt, nu răspunde intereselor popoarelor celor două puteri nucleare ce poartă răspunderea istorică a destinelor lumii”.

Maria Zaharova a remarcat faptul că președintele Biden și-a exprimat intenția de a normaliza relațiile cu Moscova în recenta convorbire telefonică cu Vladimir Putin. „Totuși, a adăugat ea, acțiunile administrației sale sugerează contrariul”. „Statele Unite”, a susținut Maria Zaharova, „nu sunt pregătite să accepte realitatea obiectivă a unei lumi multipolare care exclude hegemonia americană și atunci recurge la sancțiuni, la presiuni și la amestec în afacerile noastre interne”. „Un astfel de comportament agresiv, a avertizat ea, va primi, în mod cert, riposta decisivă. Răspunsul la sancțiuni este inevitabil. Washingtonul trebuie să înțeleagă că degradarea relațiilor bilaterale are un preţ… Responsabilitatea pentru ceea ce se petrece acum revine în totalitate Statelor Unite”.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. // Joe Biden “strânge șurubul”// , Putin face la fel : doua capre/tapi care se basesc .
    Oile pat rusinea , dara … ce mari se mai dau / precum mustele in cooru lu’ Suru !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW