De aproape o săptămână, extrema dreaptă germană, elemente neonaziste manifestează, inclusiv cu violență, împotriva migranților. Populația răspunde însă, la Chemnitz, teatrul unor astfel de manifestări xenofobe, cu un concert, iar guvernul cheamă la mobilizare împotriva «urii».
«Noi suntem mai mulți» – este sloganul sub care a avut loc la Chemnitz (estul Germaniei) concertul rock împotriva xenofobiei. Organizatorii concertului au așteptat circa 20.000 de participanți, dar s-a ajuns la peste 50.000, cifră oferită de autoritățile orașului. «Nu este vorba aici de o bătălie a Stângii contra Dreptei. Independent de culoarea politică, toți cei prezenți la concert au dorit să se opună extremei drepte, care a devenit violentă», a declarat presei Campino, un interpret de muzică rock celebru din grupul Die Toten Hosen. «Este important să oprim această mișcare câtă vreme este doar un bulgăre de zăpadă, înainte de a deveni o avalanșă», a mai spus Campino, precizând că vorbește în calitate de cetățean german. Concertul, anunțat cu o săptămână în urmă pentru ca cetățenii orașului Chemnitz să nu fie singuri, a fost organizat ca o reacție la mai multe manifestații anti-migranți ale extremei drepte derulate în Chemnitz în cursul săptămânii trecute. Concomitent cu concertul, locuitorii orașului au fost chemați să reacționeze și ei, arborând la balcoanele clădirilor mesaje, apeluri la toleranță.
Angela Merkel condamnă «ura»
«Ceea ce am văzut din nefericire petrecându-se în ultimele zile, inclusiv în weekendul trecut, aceste marșuri ale extremiștilor de dreapta și ale neonaziştilor gata să recurgă la violență nu au nicio legătură – așa cum s-a pretins – cu doliul în memoria unui german ucis, ci vizează lansarea unui mesaj de ură împotriva străinilor, a responsabililor politici, a poliției și a presei», a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel. «Trebuie să le spunem clar acest lucru, noi, fiecare cetățean, luând poziție împotriva divizării țării noastre», a adăugat Seibert. Și ministrul german de Externe, social-democratul Heiko Maas, i-a chemat pe germani «să-și dubleze vigilența în fața extremei drepte… să părăsim fotoliile călduțe și să ne spunem cuvântul», a lansat Maas.
Sondajele de opinie, favorabile AfD
De mobilizarea extremei-drepte profită partidul Alternativă pentru Germania (AfD), devenită prima forță de opoziție în Bundestag. AfD s-a folosit de evenimentele de la Chemnitz pentru a relansa criticile împotriva politicii Angelei Merkel în ceea ce privește migrația. Ea este acuzată că a pus în pericol securitatea țării primind în 2015 și 2016 peste un milion de solicitanți de azil. Mobilizarea anti-migranți aduce avantaje sensibile sub aspect electoral formațiunii AfD. Cele mai recente sondaje marchează o creștere a intențiilor de vot în favoarea sa de până la 16% din alegători, devenind a treia forță politică din Germania, imediat după SPD, care beneficiază de doar 17% din intențiile de vot.