Pe 11 februarie, înalți oficiali ai Agenției Europene de Apărare (EDA) s-au aflat în dialog direct cu membrii comunității industriei de apărare, înaintea unei noi strategii europene de consolidare a bazei industriale de apărare a Uniunii Europene. Mesajul a fost: ”Gata cu „preferința națională”: fragmentarea reprezintă o amenințare la adresa securității”.
Forumul, găzduit la Comitetul Economic și Social European (CESE), a avut loc în momentul în care instituțiile UE, cu contribuția EDA, pregătesc o „Carte albă privind viitorul apărării europene”, care este așteptată la mijlocul lunii martie 2025. CESE, în calitate de voce a societății civile organizate, se asigură că considerentele economice și sociale sunt integrate în elaborarea politicilor UE și încurajează dialogul între instituții și părțile interesate.
„Baza europeană de apărare rămâne fragmentată, caracterizată printr-o lipsă de achiziții comune și preferințe naționale pentru cheltuielile pentru apărare. Acest lucru are ca rezultat piețe mici, localizate, cu un număr relativ scăzut de producție”, a spus directorul executiv al EDA, Jiří Šedivý. „Numai printr-o cooperare mai mare, statele membre pot consolida baza tehnologică și industrială de apărare, pot crea economii de scară și pot dezvolta capacitățile de apărare de care au nevoie statele noastre membre.”
Cartea albă va evidenția strategii pentru finanțare, îmbunătățirea competitivității industriale, sprijinirea Ucrainei și abordarea nevoilor critice de investiții. Negocierile privind următorul buget pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual al UE, urmează să înceapă și la sfârșitul anului 2025. Pietro de Lotto, Președintele Comisiei Consultative a CESE pentru Schimbări Industriale, a declarat: „Trebuie să ne unim pentru a ne proteja securitatea comună, valorile comune și viitorul comun”. De Lotto a solicitat o consacrare de 100 de miliarde euro în următorii șapte ani CFM și a subliniat necesitatea înțelegerii și sprijinului publicului, menționând că o strategie de apărare puternică într-o societate democratică impune cetățenilor să vadă industria europeană de apărare ca o forță pentru pace și securitate, nu un conflict.
Katarzyna Ananicz, președinta Consiliului European a grupului de lucru al Consiliului pentru industria de apărare, a declarat că interpretarea actuală a investițiilor în apărare în normele fiscale ale UE care reglementează bugetele naționale este prea îngustă. Ananicz a subliniat că investițiile nu ar trebui să includă doar achiziționarea de echipamente militare, ci și sprijinul capital pentru arme, fabrici de muniție, investiții în infrastructura folosită de forțele armate și construcția de adăposturi.
În 2024, se estimează că statele membre vor fi cheltuit 326 de miliarde euro pentru apărare, echivalentul a 1,9% din PIB-ul UE. Oficialii EDA au avertizat că este încă insuficient pentru a face față amenințărilor de securitate. Țările trebuie să lucreze împreună pentru a dezvolta baza industrială europeană de apărare. „Industria de apărare este partenerul nostru și nu putem dezvolta capacități militare fără industrie”, a declarat Baudouin Heuninckx, director adjunct pentru industrie al EDA.
EDA a informat CESE cu privire la unele dintre obstacole, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din sectorul apărării. Aceste companii se confruntă cu bariere semnificative în calea finanțării, în ciuda eforturilor Uniunii de a stimula cheltuielile militare, a declarat Šedivý pe forum. De Lotto a avertizat că eliminarea IMM-urilor ar slăbi UE și a subliniat necesitatea de a le integra mai bine în proiectele și finanțarea viitoare de apărare. Fabio Liberti de la Comisie, oferind o actualizare cu privire la sprijinul industriei, a sugerat că achizițiile comune sunt cea mai bună cale de urmat.
EDA și-a evidențiat cele 18 oportunități de colaborare care au fost identificate în evaluarea anuală coordonată a apărării din 2024 (CARD), „Starea Uniunii” a UE în domeniul apărării. Patru dintre aceste proiecte au câștigat deja sprijin politic, inclusiv inițiative privind apărarea integrată aeriană și antirachetă și războiul electronic.
Federica Valente de la EDA a informat, de asemenea, forumul cu privire la Hub-ul EDA pentru inovarea în domeniul apărării în UE (HEDI). HEDI ajută la identificarea și abordarea viitoarelor nevoi tehnologice și operaționale ale forțelor armate europene, asigurându-se că acestea rămân în fruntea inovației și pregătirii. EDA și-a explicat Memorandumul de înțelegere revizuit cu Banca Europeană de Investiții, care vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru proiectele de apărare. „Au cunoștințe financiare; avem expertiza militară. Această colaborare poate ajuta la identificarea proiectelor care necesită investiții”- a afirmat directorul executiv al EDA.