Marian Apipie (gds.ro)
Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 se apropie de final. La nivelul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia au fost semnate până acum 897 de contracte de finanțare, cu o valoare nerambursabilă de 1,75 miliarde de euro. Ieri, la sediul ADR Oltenia au mai fost semnate şase noi contracte, toate cu mediul de afaceri, cu o finanţare europeană în valoare de 3,3 milioane de euro. Până la finalul Programului vor fi semnate 927 de contracte de finanţare, potrivit ADR Sud-Vest Oltenia. Valoarea totală a lor va depăşi 1,9 miliarde de euro.
POR 2014-2020, la final. Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a semnat, ieri, împreună cu reprezentanți ai mediului de afaceri, şase noi contracte de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.
Proiectele contractate, a căror valoare totală nerambursabilă este de peste 3,3 milioane de euro, vizează investiții în achiziția de echipamente performante, fabricarea subansamblurilor electronice, a mobilei pentru birouri și magazine, echipamentelor de ridicat și manipulat, altor mașini și utilaje de utilizare generală, a remorcilor pentru transportul de mărfuri, construirea unui service auto, producția de caroserii pentru autovehicule, întreținerea și repararea autovehiculelor. Trei firme din Dolj, două din Olt şi una din Vâlcea au fost beneficiarele proiectelor pentru care au fost semnate finanţările nerambursabile.
POR 2014-2020 a avut 45 de scheme de finanțare
Directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia a făcut, înainte de toate, o prezentare a stadiului Programului Operaţional Regional 2014-2020, pentru că „ne aflăm la finalul etapei de semnare a contractelor de finanţare care s-au încadrat atât în alocările noastre regionale, cât şi în sumele pentru supracontractări“.
„POR 2014-2020 s-a adresat în special investiţiilor publice, dar şi mediului de afaceri. Au fost eligibile municipiile reşedinţă de judeţ, oraşele, dar şi comunele, Consiliile Judeţene, Universităţile, ONG-uri care au aplicat pentru monumente istorice, IMM-urile, unităţi ale Poliţiei de Frontieră, unităţi medicale, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei etc.
În mare, structura POR s-a axat pe eficienţă energetică, achiziţie de mijloace publice de transport, reabilitare de zone verzi, iar foarte mult acces s-a pus pe dezvoltare urbană, reabilitarea monumentelor istorice, structuri de turism, infrastructură de transport judeţeană, reabilitări de drumuri judeţene, cadastru, construcţii de creşe şi grădiniţe, reabilitări de unităţi de învăţământ, panouri fotovoltaice. În total, au existat 45 de scheme de finanţare“, a precizat Marilena Bogheanu.
POR 2014-2020 a adus în Oltenia 1,9 miliarde de euro
Potrivit directorului general al ADR Oltenia, până la această dată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, au fost semnate 897 de contracte de finanțare, cu o valoare nerambursabilă de 1,75 miliarde de euro. În judeţul Dolj s-au semnat 278 de contracte, în valoare de 360 de milioane de euro.
„Pentru mediul de afaceri avem până acum 526 de contracte semnate, în valoare de 133,3 milioane de euro, la care se vor mai adăuga încă 25 de aplicaţii care sunt în curs de aprobare la Ministerul Dezvoltării, în valoare de 157 de milioane de euro. 725 de milioane de euro a fost suma alocată regiunii Oltenia pe toată perioada de programare, dar am avut o supracontractare de 260%. Adică, estimăm ca până la final să semnăm 927 de contracte de finanţare, în valoare de 1,9 miliarde de euro“, a spus Marilena Bogheanu.
Ce urmează
Aceasta a făcut şi o scurtă prezentare a Programului Operaţional Regional 2021-2027. „În parelel, lucrăm şi la noul program, pentru că structura noului POR ne-a fost comunicată la finele anului tecut. Am avut deja două runde de negocieri cu Comisia Europeană, am inserat toate recomandările comisiei, am demarat elaborarea procedurilor de lucru pentru următorul program şi am stabilit echipele pentru a elabora ghidurile solicitantului în momentul în care va fi aprobat Programul. Se va acorda sprijin financiar autorităţilor publice locale pentru a se realiza documentaţii la nivel de DALI, SF şi PT, pentru a se putea depune proiecte imediat după lansarea Programului.
Domeniile pentru care se pregătesc ghiduri de finanţare sunt mobilitate, drumuri judeţene, regenerare urbană, turism şi patrimoniu şi tabere şcolare, ultimul fiind o noutate a Programului. Deja avem 13 parteneri pe Programul Operaţional de asistenţă tehnică, suma totală adresată beneficiarilor noştri pentru pregătirea acestor documentaţii fiind de 7,5 milioane de euro. Estimăm că se vor pregăti proiecte în valoare de peste 317 milioane de euro“, a mai spus Marilena Bogheanu.
Cu ce probleme se confruntă mediul de afaceri
Reprezentanţii firmelor care au semnat, ieri, contractele de finanţare în cadrul POR 2014-2020 s-au plâns de faptul că nu găsesc forţă de muncă, fie ea şi necalificată. Şi vorbim aici de firme cu zeci de ani de existenţă. Unele a trebuit chiar să se reorienteze în 2020, pentru a face faţă crizei provocate de pandemia de COVID-19. Pentru unii, nici varianta muncitorilor aduşi din afară nu a fost bună.
„Am încercat, dar firmele care îi recrutează nu sunt de încredere. Mi-am dat seama, când am discutat online cu astfel de muncitori că, de fapt, nu se pricep la nimic. Nu făceau decât să citească de pe un prompter, cred, pentru că spuneau cam aceleaşi lucruri. Nu i-am mai angajat“, a spus reprezentantul unei firme din Slatina.
Un reprezentant al unei firme de tradiţie din Slatina, care activează în domeniul fabricării remorcilor pentru transportul de mărfuri, a explicat că el trebuie să concureze cu marile firme din Europa şi că, deşi nu suntem la nivelul Germaniei, produsul finit trebuie să fie peste cel din Europa ca şi calitate. „De aceea încercăm să ne dezvoltăm, pentru a putea concura cu firmele de afară“, a explicat acesta. Este vorba de firma Pop Industry SRL, una dintre cele mai vechi şi mari fabrici de remorci auto din România. Ea a obţinut o finanţare nerambursabilă de 887.304,47 euro.
Ce firme au mai obținut finanțare prin POR 2014-2020
În continuare, pentru „Extinderea activităţii cu producţia de subansamble electronice“ Guv Electronics Prod SRL, din Craiova, a primit o finanţare nerambursabilă de 430.559,56 euro. Firma se ocupă de fabricarea subansamblelor electronice pentru domeniul auto, elicoptere şi avioane uşoare. O altă firmă din Craiova, Cosmopolymer SRL, a primit 954.938,71 de euro pentru achiziţia de utilaje performante pentru fabricarea de mobilier pentru birouri şi magazine, inclusiv instrumente de comercializare on-line.
Tot în domeniul fabricării mobilei se află şi Svijic V.D. Prest SRL, o altă societate din Craiova. Ea a primit pentru achiziţia de echipamente suma de 265.164,42 euro. Fonduri europene au mai primit o firmă din Vâlcea – Metal Techniks SRL (255.163 de euro) şi una din Slatina – Prodal P. 2003 SRL (534.003,75 euro).
Prin cele şase proiecte semnate în cadrul POR 2014-2020 vor fi create peste 19 locuri de muncă în regiunea Sud-Vest Oltenia. „Mediul de afaceri din regiune a fost întotdeauna una dintre prioritățile noastre. Am depus toate eforturile pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii în proiectele lor de dezvoltare și creștere, cu atât mai mult în această perioadă extrem de dificilă. Mulți se străduiesc să supraviețuiască, mulți caută să se reinventeze sau să se dezvolte pentru a fi în pas cu cerințele pieței. Este o sumă importantă atrasă prin POR 2014-2020, care cu siguranță va contribui decisiv la dezvoltarea societăților. Vreau să îi asigur pe toți beneficiarii de întreaga noastră susținere și de aceeași deschidere față de nevoile lor”, a conchis Marilena Bogheanu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.