Scriitorul Ian Fleming a avut în minte povestea unui spion adevărat în momentul în care a creat personajul James Bond, care a dus la lansarea a numeroase filme de legendă.
Este vorba despre ofițerul de informații sârb Dusko Popov, cunoscut și sub numele de Dușan Popov.
Dusko Popov avea aspectul unui playboy și mulți consideră că ar fi făcut pereche bună cu celebrele Bond Girls, precum Ursula Andress, Daniela Bianchi, Jane Seymour, Maud Adams, Barbara Bach, Grace Jones, Carey Lowell, Famke Janssen, Halle Berry, Eva Green, Shirly Eaton și Monica Belucci.
Mai mult, Popov și Fleming aveau să se întâlnească în decursul vieții. Înainte să devină scriitor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Fleming era asistent special al directorului Serviciului de Informații Navale.
Astfel, Fleming a luat parte la mai multe operațiuni de spionaj. El avea să recunoască ulterior că, pentru a-i da „naștere” lui James Bond, s-a bazat pe experiențele personale și pe oamenii pe care i-a întâlnit în decursul războiului.
Unul dintre acești oameni este chiar Dusko Popov, spionul sârb pe care l-a întâlnit într-un cazinou din Estoril, Portugalia, în anul 1941.
Prima întâlnire dintre Fleming și Popov este descrisă într-o carte scrisă de Larry Loftis, cel care a realizat biografia spionului sârb.
Astfel, cei doi s-au cunoscut la un joc de cărți, unde Popov a pariat împotriva unui bogătaș fugit din Germania nazistă.
În acea seară, Popov era însoțit de Fleming din partea guvernului britanic, în calitatea de escortă. Asta deoarece Popov avea asupra lui 40 de mii de dolari care aparțineau Guvernului Britanic.
Totuși, sârbul a decis să mizeze toți banii la jocul de cărți, spre stupoarea celor aflați în cazinou. În acel moment, adversarul lui Popov s-a retras din joc.
Dusko Popov s-a născut dintr-o familie bogata în Serbia și a avut numeroase privilegii. La bază era avocat și vorbea fluent limba germană.
La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, el a devenit ofițer nazist de informații. Naziștii l-au crezut demn de încredere și i-au dat numele de cod „Ivan”.
Apoi, după ce a terminat instructajul, Popov a fost trimis să meargă la Londra pentru a-și exprima dorința de a ajuta Marea Britanie în războiul cu Germania.
Britanicii au fost sceptici la început, însă până la urmă au hotărât să îl ia pe Popov la biroul de control al pașapoartelor, echivalentul sediului secret al spionajului. El le-a câștigat rapid încrederea britanicilor și a primit numele de cod „Tricycle”.
Popov a schimbat astfel tabăra și a început un joc dublu. În momentele în care germanii îi cereau informații despre tabăra britanică, el transmitea răspunsuri eronate. Astfel, el a contribuit la succesul britanicilor.
Cel mai important rol l-a avut când i-a convins pe germani că invazia aliată a Europei nu va mai avea loc în Normandia, ci în Calais. Forțele germane s-au repoziționat, în timp ce trupele brtanice și cele americane au întâmpinat o rezistență minimă.
Naziștii au continuat să meargă pe mâna lui Popov, iar în 1941 l-au trimis în America să colecteze informații și să creeze o rețea de spioni. Și aici a continuat jocul dublu și i-a avertizat pe americani în privința interesului pe care nemții îl au cu privire la bazele lor militare.
Americanii nu aveau însă încredere în el, așa că Popov a folosit banii dați de nemți pentru a da numeroase petreceri cu celebrități și a schia în stațiuni de top.
De altfel, el a avut și o relație cu actrița Simone Simon, pe care a întâlnit-o la Paris înaintea războiului, aceasta fiind o altă asemănare cu personajul James Bond.
Dusko Popov a fost decorat atât în Marea Britanie cât și în Germania pentru rolul avut în război. El a murit în 1981.