Somnul este foarte important pentru sănătatea corpului și minții umane. Este responsabil pentru refacerea memoriei, sănătatea neuronilor și bunăstarea întregului sistem nervos. Ajută și la slăbit, la reglarea tensiunii cardio-vasculare și la refacerea corpului în general.
Deși majoritatea oamenilor au auzit despre aceste beneficii, tot ei suferă cel mai mult de lipsa somnului suficient sau de neglijarea orelor de culcare și de trezire recomandate. În ultimii ani, tot mai mulți devin adepți ai ”power-naps”, adică acele sesiuni scurte de somn din timpul zilei, care funcționează ca un restart al creierului și corpului. Personalități precum Salvador Dali, Leonardo Da Vinci, Winston Churchill, Muhammad Ali sau Napoleon sunt cunoscute pentru că aveau acest obicei de a ațipi în timpul zilei.
Probabil ți s-a întâmplat ca, de multe ori în timpul unei zile mai lungi, mai ales după un weekend plin de plimbări, să te întinzi puțin pe canapea și să te trezești o jumătate de oră mai târziu mai treaz și binedispus decât după un somn de 8 ore.
Iată de ce somnul scurt de amiază pe canapea poate fi mai relaxant decât cel obișnuit:
- Setarea intenției – mai simplu decât somnul din timpul nopții
Comparativ cu somnul din timpul nopții, când tinzi să amâni ora de culcare și te mai uiți la încă un episod din serialul favorit până să dai stingerea, în timpul zilei, atunci când ațipești pentru 20 de minute pe canapea, adormi mai rapid și mai ușor. Motivul este simplu: te-ai întins pe canapea deja hotărât să te odihnești, măcar să închizii ochii cinci minute, versus te-ai întins în pat pentru că este seară.
- Durata sesiunii de somn este scurtă, dar odihnitoare
”Ce e prea mult strică” se aplică, uneori, și în cazul somnului: de multe ori, atunci când dormi peste 10 ore de somn te poți trezi confuz, adormit, înțepenit și per total, deloc odihnit. La polul opus, ”un power nap” te poate duce de la somn la stare activă în minim 20 de minute și este chiar contraindicat să dormi mai mult de o oră și jumătate în timpul zilei. Persoanele care au muncit mai mulți ani în ture de noapte pot confirma că un somn de doar 10 minute le putea da energia să continue treaba, atunci când se simțeau obosiți. Durata scurtă este esențială, aceștia putând dormi chiar și în transportul în comun sau cu pe scaunul de birou.
- Locul și poziția de somn – nu trebuie să pregătești patul
În mod ideal, patul clasic este cel mai bun pentru a te odihni, moliciunea saltelei, cadrul fix, și spațiul suficient pentru a te întinde îl fac perfect pentru somn prelungit. Totuși, canapelele au un farmec al lor și te îmbie să te întinzi confortabil doar când le privești, mai ales dacă lucrezi de acasă!
Dacă nu ai încă o canapea în casă, calculează-ți un buget, mergi în magazine să testezi sau descoperă modelele aici, la doar un click distanță! Este important să alegi un model de calitate, pentru că, așa cum bănuiești, va deveni locul multor sesiuni de odihnă neplanificată!
Conform specialiștilor, cele mai recomandate somnuri de scurtă durată sunt cele de 20 de minute, pentru că: atenuează somnolenţa şi oboseala din a doua parte a zilei prin creşterea nivelului de energie, curăță memoria de scurtă durată de detalii inutile, cresc randamentul și limpezesc gândirea (prin parcurgerea primelor 2 din cele 5 etape ale unui ciclu de somn).
În plus, americanii fac diferența dintre ”power-naps” și ”lazy-naps”, ceea ce arată încă odată cât de important este somnul de scurtă durată în cultura acestora.