SUA au anunțat, de curând, impunerea de tarife suplimentare pentru toţi partenerii comerciali, inclusiv China, sub diverse pretexte, fapt care a încălcat grav drepturile și interesele legitime ale tuturor țărilor, a încălcat grav regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a afectat grav sistemul comercial multilateral bazat pe reguli și a afectat grav stabilitatea ordinii economice globale. Guvernul chinez condamnă ferm și se opune vehement împotriva acestei decizii.
Practicile SUA încalcă legile economice de bază și principiile pieței, ignoră echilibrul de interese atins prin negocierile comerciale multilaterale, ignoră faptul că SUA a beneficiat masiv de comerțul internațional de mult timp și folosesc tarifele ca armă pentru a exercita presiuni extreme și a căuta interese private. Aceasta este o acţiune tipică de unilateralism, protecționism și o agresiune economică. Statele Unite se angajează într-un joc cu sumă zero în numele urmăririi „reciprocității” și „echității”. De fapt, administraţia americană urmărește „America în primul rând” și „America specială”, folosește tarifele pentru a submina ordinea economică și comercială internațională existentă, pune interesele SUA mai presus de interesele publice ale comunității internaționale și sacrifică interesele legitime ale tuturor țărilor din lume pentru a servi interesele hegemonice americane, fapt respins categoric de comunitatea internațională.
China este o țară cu civilizație străveche și unde se respectă etichetele. Poporul chinez crede în tratarea celorlalți cu sinceritate și încredere. Nu provocăm necazuri și nici nu ne este frică de necazuri. Presiunea și amenințările nu sunt modalitatea corectă de a trata China. China a luat și va continua să ia măsuri hotărâte pentru a-și proteja suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare. Esența relațiilor economice și comerciale chino-americane ar trebui să fie beneficiul reciproc și rezultatele câștig-câștig. Administraţia americană trebuie să respecte așteptările comune ale celor două țări și ale oamenilor lumii, să protejeze interesele fundamentale ale celor două țări, să nu mai folosească tarifele ca arme pentru a suprima economia și comerțul Chinei și să înceteze subminarea drepturilor legitime de dezvoltare ale poporului chinez.
Fiind a doua cea mai mare economie a lumii și a doua cea mai mare piață de consum de mărfuri, China se va deschide tot mai larg către lumea exterioară, indiferent cum se va schimba situația internațională. China va continua să promoveze deschiderea la nivel înalt către lumea exterioară, să extindă în mod constant deschiderea instituțională, cum ar fi regulile, reglementările, managementul și standardele, să implementeze politici la nivel înalt de liberalizare și facilitare a comerțului și a investițiilor, să creeze un mediu de afaceri de primă clasă orientat spre piață, legal și internațional, să împărtășească oportunități de dezvoltare cu lumea și să fie realizate beneficii comune.
Globalizarea economică este singura cale de dezvoltare a societății umane. Sistemul comercial multilateral bazat pe reguli, cu OMC ca nucleu, a adus contribuții importante la promovarea dezvoltării comerțului global, a creșterii economice și a dezvoltării durabile. Cooperarea deschisă este o tendință istorică, iar lumea nu va reveni niciodată și nu ar trebui să revină la o stare de închidere și separare reciprocă. Beneficiile reciproce și câştigurile comune sunt ceea ce își doresc oamenii, iar agresiunea economică împotriva altor ţări se va întoarce în cele din urmă să-i afecteze chiar pe implementatori. Este responsabilitatea comună a comunității internaționale să promoveze globalizarea economică într-o direcție mai deschisă, incluzivă, universal benefică și echilibrată.
Dezvoltarea este un drept universal al tuturor țărilor, nu este rezervată exclusiv doar câtorva țări. Afacerile internaționale trebuie tratate de toată lumea prin consultare, iar viitorul și destinul lumii ar trebui să fie controlate în comun de toate țările. Nu există câștigători în războaiele comerciale și tarifare și nu există nicio ieșire pentru protecționism. Țările ar trebui să susțină principiul consultării extinse, al contribuției comune și al beneficiilor partajate, să adere la adevăratul multilateralism, să se opună în comun tuturor formelor de unilateralism și protecționism, să protejeze sistemul internațional cu ONU ca nucleu și să protejeze sistemul comercial multilateral cu OMC ca nucleu. China este convinsă că marea majoritate a țărilor lumii, care cred în echitate și dreptate, vor alege să stea de partea dreaptă a istoriei și să facă alegeri care corespund intereselor lor. Lumea are nevoie de dreptate, nu de hegemonism!