De mai bine de un an, pandemia de COVID-19 ne provoacă să ne adaptăm unei noi normalități, caracterizată de noi nevoi și aspirații, de la schimbarea obiceiurilor de consum, prioritizarea singuranței sanitare atât în spațiile publice, cât și în propriile case, pâna la modificarea modului de funcționare a unor comunități întregi. În acest context, s-au creat noi provocări și pentru mediul de afaceri, iar una dintre acestea este modul în care angajații, obișnuiți deja cu lucratul acasă sau cu sistemul de muncă hibrid, pot avea suficient de multă încredere în spațiul de lucru, încât să se întoarcă la birou.
Regândirea spațiilor de lucru, astfel încât ele nu doar să susțină colaborarea dintre angajați, ci să reprezinte și un mediu în care desfășurarea activităților zilnice să fie posibilă în condiții de protecție sanitară sporită, nu mai este un deziderat, ci o necesitate. Dincolo de acest aspect, însă, în noua normalitate creată de pandemie, și conceptul de sustenabilitate capătă noi valențe. Cu alte cuvinte, nu este suficientă folosirea unor materiale de construcții cât mai puțin poluante, ci și utilizarea rațională a resurselor, astfel încât impactul asupra ecosistemelor naturale să fie cât mai mic. În cele ce urmează, vei afla care sunt câteva dintre practicile benefice pentru mediu, care pot scădea consumul de materiale în construcția clădirilor de birouri.
Compartimentarea eficientă a spațiului construit
Chiar dacă efectele pandemiei încă sunt puternic resimțite și mare parte din populație evită să revină full-time la birou, această reîntoarcere va avea loc mai devreme sau mai târziu, în perioada post-pandemică, pentru că lipsa colabărării fizice dintre angajați, pe termen lung, se dovedește a avea un impact puternic asupra productivității companiilor și, implicit asupra bunăstării angajaților. Prin urmare, administratorii și proprietarii clădirilor de birouri se află în fața mai multor provocări, cum ar fi:
- construirea unor clădiri sănătoase și sustenabile;
- transformarea birourilor și regândirea spațiilor de lucru, din perspectiva noii normalități;
- apropierea de natură la birou;
- crearea unui spațiu de lucru ca un social hub, pentru conectivitate și colaborare;
- motivarea angajațior să revină la birou și să lucreze în echipă, într-un spațiu sigur pentru sănătatea lor și prietenos cu mediul înconjurător;
- creșterea încrederii angajaților în eficiența muncii la birou și în comunicarea transparentă pentru ca aceștia să-și poată îmbunătăți constant modul în care percep spațiile de lucru comune;
- adoptarea unei soluții de aceeași amplitudine cu problema globală provocată de pandemie, pentru ca ea să fie rezolvată pe termen lung, nu doar pentru moment.
Pornind de la aceste provocări și din nevoia găsirii unor soluții concrete, care nu țin doar de responsabilitatea autorităților statului, ci și a oamenilor implicați direct în mediul de afaceri, la inițiativa antreprenorului român Liviu Tudor, fondator și președinte al companiei de investiții și dezvoltări imobiliare Genesis Property, a fost dezvoltat IMMUNE Building Standard™, un standard ce cuprinde peste 130 de măsuri inovatoare de protecție sanitară. Astfel, IMMUNE Building Standard™ are ca scop regândirea clădirilor de birouri, astfel încât acestea să reprezinte un spațiu în care angajații să-și poată desfășura activitatea în condiții de siguranță sporită. Bazându-se pe principiul potrivit căruia, lumea post-pandemică, va fi caracterizată de accentul pus pe bunăstare și sustenabilitate, IMMUNE™ își propune pregătirea eficientă a clădirilor, pe termen lung, în fața pontențialelor riscuri de natură patologică pentru protejarea rezidenților clădirilor de birouri. Implementarea acestui standard poate ajuta la recâștigarea încrederii angajaților de a se întoarce la birou, iar pe termen lung este un pas care contribuie la susținerea excelenței în mediul de business.
Din perspectiva sustenabilității, regândirea spațiilor de birouri înseamnă și un consum rațional de resurse, atât în ceea ce privește funcționarea propriu-zisă a clădirilor, cât și a folosirii materialelor de construcții. Astfel, compartimentarea eficientă a spațiului construit este esențială pentru utilizarea a cât mai puține resurse. De exemplu, utilizarea sticlei pentru delimitarea diverselor spații de lucru asigură un grad de luminozitate mai mare, accentuând senzația de spațialitate, transparență, flexibilitate și confort. Sticla mătuită poate fi folosită pentru spațiile cu un nivel ridicat de intimitate sau poate fi colorată, pentru un plus de dinamism. Totodată, angajații vor vrea ca în birourile viitorului să regăsească mare parte dintre beneficiile muncii remote. Astfel, crearea unor zone de recreere indoor sau outdoor, spațiile pentru pauzele de masă, existența unor camere izolate fonic în care angajații se pot retrage pentru rezolvarea, în liniște, a unor proiecte, echipamentele ergonomice, facilitățile din domeniul sănătății, precum cabinetele medicale, inclusiv cele pentru consultanță psihologică sunt definitorii pentru spațiile de lucru ale viitorului. Compartimentarea eficientă înseamnă și flexibilitate, astfel încât spațiile să poată fi modificate cu ușurință și adaptate nevoilor și aspirațiilor viitoare.
Planificarea necesarului de materiale, pentru evitarea risipei
Potrivit unui studiu publicat de institutul elvețian MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute), comparativ cu alte sectoare de activitate, industria construcțiilor este considerată o mare consumatoare de resurse de energie, dar și de materiale de construcții. Concret, în construcții sunt folosite anual, aproape trei tone de materiale, ceea ce reprezintă 40% din consumul global. În același timp, este o industrie care produce foarte multe deșeuri, cu impact major asupra mediului.
Mediul de afaceri al viitorului este unul care pune în prim-plan angajatul și nevoile lui. Pornind de la acest principiu de bază, principalul aspect de care constructorii vor trebui să țină cont mai mult decât oricând va fi numărul de angajați și dimensiunile spațiului de care fiecare dintre ei are nevoie pentru a se simți confortabil și în siguranță la locul de muncă. Folosirea rațională a materialelor de construcții nu înseamnă a face economii cu orice preț, ci distribuirea lor eficientă, estimarea realistă a cantităților necesare, refolosirea celor deja existente și care pot fi reciclate.
Alegerea dimensiunilor suprafeței utile, în funcție de necesități
Profilul companiei și perspectivele de dezvoltare a business-ului pe termen lung sunt definitorii când vine vorba despre reducerea consumului de materiale de construcții, pentru că sunt factori determinanți în alegerea dimensiunilor suprafețelor utile, în funcție de necesitățile reale. Astfel, înainte de a planifica și a proiecta un design funcțional este nevoie de vizualizarea viitorul spațiu de lucru care ar trebui să țină cont de specificul activității desfășurate în spațiile de birouri, dar și de nevoile de mobilitate, comunicare și lucru colaborativ ale angajaților.
În funcție de numărul de persoane aflate concomitent în birou, într-un anumit interval de timp, se poate face o estimare realistă astfel încât spațiul disponibil să fie folosit eficient. La fel de importantă este alegerea mobilierului, în funcție de caracteristicile clădirii, pentru a facilita interacțiunea dintre angajați.
Compartimentarea eficientă, planificarea atentă, estimarea realistă a dimensiunilor suprafeței utile sunt doar câteva dintre practicile benefice pentru mediu, aplicabile pentru reducerea consumului de materiale de construcții. Performanțele de business pe termen lung nu depind doar de asigurarea unei productivități sporite și de crearea unui spațiu de lucru care să stimuleze creativitatea, ci și de încurajarea obiceiurilor de consum raționale și construirea atât unor clădiri sănătoase pentru ocupanți, cât și sustenabile, prietenoase cu mediul înconjurător.