Praga: Mobilizare tot mai intensă împotriva premierului Andrej Babis

O nouă manifestație masivă a fost organizată duminică, 23 iunie, la Praga. Zeci de mii de persoane au pornit spre Praga, într-un mare parc al capitalei, pentru a cere demisia șefului guvernului ceh, Andrej Babis. Premierul miliardar este acuzat de fraudarea subvențiilor europene și se află în conflict de interese, precizează un proiect de raport de audit al Comisiei Europene.

Obiectivul organizatorilor, ONG-ul «Un milion de momente pentru democrație», relatează din Praga trimisul special al RFI, a fost depășirea numărului-record de participanți la aceste proteste împotriva primului ministru – 100.000 de persoane la începutul lunii iunie. Dacă va fi atinsă cifra de 350.000 de participanți, spun analiști locali, această mobilizare va fi cea mai amplă de la evenimentele din 1989 împotriva comunismului. «Există un conflict de interese între afacerile lui Babis și politică», a declarat Ondrey Solon, un participant la protestul de duminică. «De la revoluţie, cehii nu au mai fost obișnuiți să se organizeze, au fost pasivi, dar acum lucrurile depășesc limita. Nu vrem un Berlusconi sau un Putin aici», a spus pentru RFI manifestantul. În afara demisiei premierului Babis, protestatarii cer și demisia ministrului Justiției, Marie Benesova, suspectată că încearcă să blocheze urmărirea în justiție a primului ministru. Jiri Mach, responsabil cu comunicarea la Institutul de relații internaționale din Praga, prezent la toate protestele împotriva lui Andrej Babis începând din 2017, a declarat presei că «este timpul să se acționeze… Dacă nu o facem acum, există riscul de a ajunge să ne asemănăm cu Polonia sau cu Ungaria. Libertatea presei și statul de drept sunt două lucruri cele mai importante pe care trebuie să le protejăm dacă nu vrem să fim în aceeași situație», a spus Jiri Mach. «Singura preocupare a premierului Babis este de fapt găsirea de soluții la problemele personale» – a lansat ONG-ul organizator al protestului în mesajul de mobilizare difuzat pe Facebook.

Acuzații la adresa lui Andrej Babis

Comisia Europeană îl suspectează pe premierul ceh că a deturnat o parte din subvențiile acordate de Bruxelles acestei țări, orientându-le în mare parte către holdingul său agro-alimentar Agrofert, din care pretinde că s-a separat oficial începând din 2017. Bruxellesul reclamă Cehiei rambursarea a 17,4 milioane de euro. Raportul final de audit al Comisiei Europene va fi cunoscut în următoarele luni, urmând a fi pus în aplicare, în ciuda tuturor declarațiilor lui Babis în care se declară nevinovat de deturnarea vreunui ban primit de la Uniunea Europeană.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW