În vederea clarificării efectelor generate de proiectul de OUG pentru modificarea legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii , Ministerul Sănătăţii a făcut o serie de precizări.
Ministerul Sănătăţii nu intenționează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat.
Proiectul pus în dezbatere publică urmăreşte o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul în prealabil al acestuia, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.
Proiectul se află în dezbatere publică.
Așadar, cei care optau pentru clinici sau spitale private, în loc să plătească costul integral al serviciilor sau tratamentelor solicitate, vor plăti mai puțin, pentru că o parte din costuri vor fi acoperite de CNAS.
„Nu este vorba despre o coplată, este mai degrabă o contribuție personală. Este vorba de o plată care se adresează zonei private. Pacienții (care doresc să se trateze la privat – n.red.) vor plăti diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul real al serviciului, la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS. Nu este o împovărare a pacienților. Până acum, ei plăteau costul unei zile de spitalizare la privat la 1.000 – 1.500 de lei. Am propus această modificare legislativă după consultări cu PALMED (Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private) pentru a scoate din zona gri aceste plăți pe care pacienții oricum le făceau. În momentul în care există un act medical pentru care CNAS plătește o sumă, am preferat să scot din zona gri această situație. Se vor stabili niște limite maxime pe care privații nu vor avea voie să le depășească pentru anumite tipuri de servicii”, a precizat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății