a) În cazul în care dețineți o poliță de asigurare emisă de Euroins România Polița dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-și efectele.
Puteți însă denunța în orice moment polița și să încheiați una nouă la un alt asigurător autorizat. Dacă denunțați polița și nu ați avut daune în perioada de valabilitate de până la denunțare, pentru perioada rămasă aveți dreptul să va recuperați diferența de prima de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților.
ATENȚIE! Dacă nu vă exercitati dreptul de denunțare a poliței, aceasta rămâne valabilă, conform prevederilor legale:
(i) până la data la care lichidatorul judiciar numit de instanță o dată cu deschiderea procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului;
(ii) până la data de valabilitate a asigurării prevăzută în poliță, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment de către Tribunalul București, cu excepția asigurărilor de garanții, pentru care termenul este de 150 de zile.
Aceasta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliței înscrisă în documentul de asigurare depășește unul sau celălalt dintre termenele menționate anterior, după caz, nu veți mai fi asigurat.
Precizările de mai sus sunt valabile și pentru situația în care dețineți o poliță de asigurare RCA emisă de Euroins România. Prin urmare, puteți circula pe drumurile publice, iar în cazul unor controale în trafic din partea organelor abilitate, nu veți fi sancționați – polița dumneavoastră RCA fiind valabilă. Pe scurt, sunteți în continuare asigurați, desigur cu luarea în considerare a atenționării de mai sus.
De asemenea, în cazul în care sunteți vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale și/sau vătămări corporale, terțul păgubit va fi despăgubit în baza acestei polițe în limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților, cu modificările și completările ulterioare, respectiv 500.000 lei și prin înscriere la masă credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluționa în primă instanță de Tribunalul București, iar în faza apelului de Curtea de Apel București.
1b) În cazul în care sunteți victima unui accident rutier produs de un conducător auto prin intermediul unui autovehicul asigurat printr-o polița RCA emisă de Euroins România:
(i) Dacă nu ați avizat încă dauna la Euroins România, aveți dreptul să o faceți adresându-vă Fondului de Garantare a Asiguraților între dată publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei Autoritățîi de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a autorizației de funcționare și constatare a existenței indiciilor stării de insolvență a Euroins România și dată încetării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. De asemenea, în cazul în care ați avizat dauna la Euroins România, dar această societate nu a procedat la deschiderea dosarului de dauna, puteți să va adresați cu o solicitare scrisă în acest sens FGA la sediul acestuia, prin poștă, poștă electronică sau prin alte mijloace de comunicare la distanță care asigura transmiterea textului solicitării;
(ii) Pentru încasarea diferențelor de prima / indemnizațiilor / despăgubirilor veți putea depune la FGA cereri de plata motivată însoțite de documente justificative, începând cu dată publicării deciziei ASF de retragere a autorizației pentru Euroins România în Monitorul Oficial și până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la dată nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior.
FGA are dreptul de a începe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări (asigurați, beneficiari, terțe persoane păgubite) după 60 de zile de la dată deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a Euroins România după parcurgerea de către creditorii de asigurări a procedurii administrative de plata prevăzute de lege.
Pentru mai multe detalii referitoare la procedura care trebuie parcursă și formularele pe care le puteți utiliza în relația cu FGA, puteți consulta www.fgaromania.ro.
(iii)Indiferent dacă v-ați adresat sau nu FGA în vederea încasării despăgubirii, aveți dreptul să formulati și o cerere de admitere a creanței (despăgubirii pretinse) în cadrul procedurii de faliment în termenele și urmând instrucțiunile lichidatorului judiciar care va fi desemnat de Tribunalul București. Trebuie să știți că, în măsură în care ați încasat sume de la FGA, acestea vor fi deduse în cadrul procedurii de faliment din sumele pe care ați mai fi eventual îndreptățit să le primiți.