miercuri, 15 iulie, 2020
16.6 C
București

Pregătirile de iarnă încep deja. Cum îți pui mașina la punct

Urmează perioada pe care toți copiii o îndrăgesc și pe care toți șoferii o acceptă cu dificultate. Știm deja că iarna nu-i ca vara, mai ales pe șoselele patriei. Dar zăpada, gerul, gheața n-ar trebui să ne sperie, dacă luăm anumite măsuri de siguranță. De la obiecte banale care costă câteva zeci de lei, până la anvelope de peste 1000, pe toate le poți cumpăra cu un card de cumpărături.Pentru că nimic nu te poate împiedica să investești în siguranța ta.

Anvelopele

Legea ne permite să circulăm iarna doar dacă avem anvelope de iarnă sau all-season cu marcaje M+S. Dar mai sunt lucruri la care să fii atent. În primul rând, trebuie să ai astfel de anvelope pe orice drum acoperit de zăpadă, indiferent de perioada anului. Ba chiar, specialiștii recomandă folosirea lor de la temperaturi mai joase de 7 grade, pentru că și gerul influențează funcționarea cauciucului. În plus, înaintea fiecărui sezon geros, trebuie să verifici dacă anvelopele tale mai au carne. Și, lucru mai puțin cunoscut, dacă mai au zile. Pentru că și anvelopele îmbătrânesc și devin periculoase la vârste mai mari de 5-6 ani.

Bateria

Bateriile nu se înțeleg bine cu temperaturile mici. Iarna, bateria mașinii tale este de 2-3 ori mai solicitată, în special la pornire. Ca să nu te trezești că învârți cheia în gol, ai grijă să oprești toți consumatorii electrici înainte de oprirea motorului. Și să-i repornești doar după ce pornești motorul. CD player-ul, farurile, aerul condiționat, chiar și becul de interior solicită suplimentar bateria și așa seată de puteri. Iar dacă bateria ta e mai veche de 4-5 ani, verific-o la un service înainte de venirea iernii.

Ștergătoarele

Vizibilitatea e crucială pe drumurile înzăpezite. Trebui să știi că te poți baza pe ștergătoarele tale să facă față oricărui viscol. În general, o lamelă de ștergător de calitate rezistă în jur de 2 ani. Dar nu strică să le verifici în fiecare toamnă. Dacă observi că lasă urme pe parbriz, chiar și cu tot lichidul de parbriz din lume, e timpul să le schimbi. Pe lângă faptul că-ți reduc vizibilitatea, ștergătoarele uzate pot chiar să-ți zgârâie parbrizul.

Kitul de urgență

Pe lângă obiectele pe care orice autoturism trebuie să le aibă în permanență (trusă medicală, triunghi reflectorizant, stingător), există ustensile suplimentare care-ți fac viața mai ușoară iarna. O lopată zdravănă din metal, raclete cauciucate, sprayuri antiîngheț pentru încuietori, lanțuri antiderapante și cabluri de tenisune – din asta e compus un kit auto pregătit pentru orice eveniment de iarnă.

Indiferent cât te costă pregătirea mașinii tale pentru sezonul geros, e bine să nu faci economie tocmai acum. Cumpără tot ce ai de cumpărat și plătește fără griji prin CardAvantaj, care împarte prețurile în rate. Pentru că, din acest punct de vedere, e mai bine să ai și să n-ai nevoie.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Ziua Națională s-a încheiat la Paris cu proteste și incidente violente cu Poliția

Mii de persoane au manifestat marți, la Paris, după încheierea ceremoniei și a defilării organizate de Ziua...

Europenii vor ca UE să dispună de un buget mai mare pentru a aborda criza

Majoritatea respondenţilor (56%) unui recent sondaj spun că Uniunea ar trebui să dispună de mai multe fonduri...

Klaus Iohannis, un nou atac la Parlament și PSD

Klaus Iohannis a avut astăzi o nouă ieșire neconstituțională la adresa Parlamentului României, deși într-un stat...

Franța: un 14 iulie marcat de pandemia de Covid-19

Tradiţionalele ceremonii prilejuite de Ziua Națională a Franței au fost, anul acesta, adaptate la criza sanitară prin...