Preludiul Galei China Media Group (CMG) dedicată Sărbătorii Primăverii a avut loc, vineri, la New York.

Directorul CMG Shen Haixiong a transmis un mesaj video în care a arătat că Sărbătoarea Primăverii este una dintre cele mai importante sărbători tradiționale ale națiunii chineze, fiind un mare eveniment în care sunt integrate elementele culturii chineze. Aproape o cincime din populația globală celebrează această sărbătoare, sub diverse forme. fiind nu doar o zi liberă la ONU, dar și un patrimoniu cultural intangibil al omenirii.
Shen a subliniat că gala CMG dedicată Sărbătorii Primăverii se organizează de 42 de ani, fiind emisiunea cultural-artistică TV de întâmpinare a Anului Nou cu cea mai mare audiență din lume. La gala din acest an, CMG va folosi cele 82 de limbi de transmisie și ultimele rezultate ale inovației tehnologice 5G+4K/8K+AI, pentru a oferi spectatorilor din țară și de peste hotare un banchet cultural somptuos.

Ambasadorul Chinei în SUA, Xie Feng, a exprimat mulțumiri CMG pentru organizarea Preludiului Galei Sărbătorii Primăverii în SUA, care deschide prietenilor americani o fereastră de cunoaștere a Chinei, ridicând o punte de înțelegere între cele două popoare, susținând simfonia coexistenței armonioase și de prețuire a frumuseților tuturor.

Reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Fu Cong, a declarat că includerea Sărbătorii Primăverii-practicile sociale tradiționale ale poporului chinez de celebrare a Anului Nou, în lista reprezentativă a patrimoniului cultural intangibil al umanității arată încă odată farmecul cultural al acestei sărbători cu o istorie milenară, oferind popoarelor lumii o nouă fereastră de cunoaștere a Chinei, creând o nouă punte de schimburi între diferite civilizații.
Anul acesta vor fi marcați 80 de ani de la fondarea ONU. Ambasadorul Fu Cong a declarat că, în fața crizei, putem căuta o îndrumare spirituală și o motivație puternică în civilizațiile bogate ale omenirii. Trebuie să fie depășite diferențele istorice, culturale, geopolitice și de sistem, pentru a fi uniți, pentru a colabora în situații dificile, pentru a crea un viitor frumos în schimburile și învățarea reciprocă între diferite civilizații.

La rândul său, președintele Comitetului Național pentru relațiile SUA-China, Stephen Orlins, a declarat că, în ultima jumătate de secol, relațiile SUA-China au cunoscut o dezvoltare constantă de care au beneficiat atât cele două țări, dar și lumea în general. Acesta a exprimat dorința ca în noul an relațiile bilaterale să înregistreze o dezvoltare stabilă, transmițând urări de bine tututor.

Asistentul directorului general pentru Cultură al UNESCO, Ernesto Renato Ottone Ramirez, a transmis printr-un mesaj video felicitări pentru includerea Sărbătorii Primăverii în lista reprezentativă a patrimoniului UNESCO, exprimând aprecierea față de eforturile Chinei pentru protecția patrimoniului cultural intangibil.

În cadrul evenimentului la care au fost prezenți și Consulul general al Chinei la New York, Chen Li, reprezentanții misiunilor la ONU din Danemarca, Grecia, Pakistan, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Nicaragua, Cuba, Maldive și alte țări, aproape 200 de invitați, a fost difuzat și un film de promovare a emisiunii culturale CMG „China în patrimoniul cultural intangibil”.

Evenimentul a dat startul seriei de manifestări „Preludiul Galei Sărbătorii Primăverii în străinătate”, care urmează să fie organizată în Kenya, Spania, Brazilia, Australia, Franța, Rusia, Emiratele Arabe Unite, dar și în alte țări.