Eugen Măruță (gds.ro)
Complexul Energetic Oltenia continuă să investească milioane de euro în grupul energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.
Lucrările au fost demarate în urmă cu aproape un deceniu. Primul contract a fost semnat în anul 2014. În momentul de față este nevoie de prelungirea contractelor de execuție prin acte adiționale. Va fi semnat un act adițional pentru contractul din 2022 cu Energomontaj și Energoutil pentru lucrări de racordare a grupului 5 la instalația de desulfurare a grupului 3.
Blocul energetic numărul 3 a fost închis la începutul lunii iunie. Nu va mai fi utilizat vreodată. Mai este nevoie de un act cu firma Energomontaj la contractul din 2014 care prevede lucrări de modernizare a grupului 5. Se lucrează de 9 ani la reabilitarea cazanului sub presiune. Blocul energetic numărul 5 ar fi trebuit să fie gata în urmă cu mai mulți ani. Din cauza lipsei banilor, lucrările au trenat. Au fost probleme și cu lipsa muncitorilor. În cele din urmă s-a apelat la acte adiționale pentru a prelungi contractele inițiale.
Va putea funcționa încă 15 ani
Anunțul administrației Complexului Energetic Oltenia este că până la finalul acestui an blocul energetic numărul 5 va fi pus în funcțiune. Acesta va fi unul din cele trei grupuri energetice care va fi păstrat de Complexul Energetic Oltenia după anul 2026. Atunci vor mai fi disponibile două grupuri energetice la Termocentrala de la Rovinari și un grup la Termocentrala de la Turceni. Toate vor fi însă în rezervă de capacitate la dispoziția Transelectrica.
Dacă vor fi gata lucrările și va fi pus în funcțiune grupul energetic numărul 5 va mai putea funcționa, teoretic, încă 15 ani. Cu toate acestea, nu mai există viitor pentru energia pe bază de cărbune la nivelul județului Gorj.
Complexul Energetic Oltenia a închis deja până acum 8 grupuri energetice din 13 și mai are 5 disponibile în județele Gorj și Dolj. Vor mai rămâne trei din 2026, însă vor funcționa numai la solicitarea Dispeceratului Energetic Național. De asemenea, din 10 cariere miniere vor rămâne 4 din 2026. Și acestea vor funcționa numai când va fi nevoie. Așadar sunt în derulare investiții în modernizare, deși România va renunța la obiectivele respective în scurt timp.