Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a vorbit recent despre impactul pozitiv al programului Swap to stop (Alternativa care te ajută să spui STOP fumat) asupra sănătății publice. Acest program, prin promovarea vapatului ca o alternativă mult mai sigură la fumat, poate reduce procentul de fumători, prevenind un număr semnificativ de îmbolnăviri grave. Prin Swap to stop, peste 1 milion de fumători din Uk primesc gratuit țigări electronice, iar femeile însărcinate fumătoare beneficiază de vouchere pentru achiziționarea acestor produse care le pot ajuta să renunțe la fumatul clasic.
În România, mortalitatea cauzată de boli cronice netransmisibile, printre care și cele declanșate de fumat, este una dintre cele mai ridicate din lume. În acest context, pe lângă facilitarea accesului la investigații pentru depistarea precoce a afecțiunilor medicale, și oferirea de soluții alternative pentru renunțarea la fumat este un aspect important. Autoritățile ar trebui să îi considere prioritar, așa cum se întâmplă în alte țări.
Comparativ cu România, unde peste 5 milioane de adulți (31%) fumează în prezent, față de 28% în 2017 (procent identic cu anul 2012), în Marea Britanie scăderea incidenței fumatului este una semnificativă, de la 28% în anul 2012, la sub 12% astăzi. Acest lucru a fost posibil datorită politicilor destinate să ofere fumătorilor alternative cu risc redus, precum produsele de vaping, care presupun reducerea treptată a cantității de nicotină consumate și a riscurilor asociate acesteia.
Fumătorii au nevoie de opțiuni
Necesitatea implementării și în România a unor strategii eficiente de combatere a fumatului, de tipul harm-reduction, în locul celor drastice, de genul quit or die, devine din ce în ce mai evidentă. Înlocuirea țigărilor clasice cu produsele de vaping este o soluție dovedită de reducere a riscurilor asociate fumatului. Aceasta oferă fumătorilor o alternativă care face mai puțin dificilă trecerea către un stil de viață care presupune un consum de nicotină cât mai apropiat de zero.
Este extrem de dificil pentru un fumător să renunțe la produsele pe bază de nicotină într-un mod foarte abrupt, din cauza sevrajului tabagic. Cu atât mai mult, este firesc să se evite acest lucru cu ajutorul unor produse mai puțin nocive, care satisfac pofta de nicotină, fără a avea efectele nocive ale produselor clasice pe bază de tutun. O astfel de perioadă de tranziție crește rata reducerii până la zero a cantității de nicotină consumate. În plus, este un lucru cunoscut că interdicțiile și măsurile drastice nu funcționează și nu sunt nici pe departe cea mai bună cale de a elimina un obicei nociv.
„În ciuda rezultatelor care vorbesc de la sine, a studiilor independente și a opiniilor unor experți de renume în domeniul sănătății publice, la noi în țară există în continuare o reticență în educarea consumatorilor dornici să își îmbunătățească stilul de viață și să renunțe la fumatul clasic, prin comunicarea beneficiilor utilizării de produse cu risc redus, cum este vapingul. Din această cauză înregistrăm creșteri ale prevalenței fumatului, în loc să înregistrăm scăderi, cum se întâmplă în țările mai dezvoltate. Însuși motivul pentru care industria vapingului a luat naștere a fost nevoia implementării unei metode eficiente de combatere a fumatului. Cu toate acestea, la noi în țară consumul acestor produse este în continuare descurajat. Beneficiile utilizării produselor de vaping asupra consumatorilor și persoanelor din jurul lor nu mai pot fi trecute cu vederea“, spune Ciprian Boboi, Fondator și Președinte al Asociației Industriei de Vaping din România (AIV) și Fondator și membru executiv al asociației Pan-Europene Independent European Vape Alliance (IEVA).
România, codașă la multe capitole
Țara noastră este codașă în statisticile europene la multe aspecte care țin de sănătatea publică în care Marea Britanie excelează, reducerea riscurilor fumatului asupra sănătății fiind unul dintre acestea. În multe țări europene există proiecte legislative dedicate și un sprijin activ din partea instituțiilor de sănătate și al experților în privința promovării alternativelor la fumatul clasic, metodă cu eficiență dovedită de prevenire a afecțiunilor și deceselor cauzate de tutun. Și în România publicul trebuie informat cu privire la beneficiile pe care le pot avea produsele de vaping în demersul de reducere a consumului de nicotină. Doar așa publicul va putea lua cele mai bune decizii pentru propria sănătate și va reuși să mențină un stil de viață satisfăcător, lipsit de riscurile asociate fumatului.
Se impune ca autoritățile statului român să privească obiectiv spre exemplele de succes din Marea Britanie, Noua Zeelandă, Canada, Franța, să încadreze această categorie de produse în politicile de sănătate publică și să le valideze în fața fumătorilor. Actualmente, aceștia primesc informații contradictorii, când de fapt ar trebui să fie corect informați și să cunoască fără niciun dubiu faptul că vapingul este o alternativă modernă, cu risc redus, testată științific, care îi ajută să renunțe la fumat.