George Lupu (www.b1tv.ro)
Miniștrii Apărării din România, Grecia și Bulgaria vor semna un acord care prevede crearea unui coridor militar NATO, prin interconectarea a patru porturi și a infrastructurilor și rețelelor aferente, potrivit presei din Grecia.
Detalii despre coridorul militar NATO
În marja Summitului pentru cei 75 de ani de la crearea NATO, Nikos Dendias va semna cu omologii săi din Bulgaria, Atanas Zaprianov, și din România, Angel Tilvar, Scrisoarea de intenție (Scrisoarea de interes) pentru crearea un coridor de mobilitate militară armonizată.
“Pe măsură ce atacurile rusești asupra Ucrainei escaladează și tobele de război sună din ce în ce mai puternic la granițele de est ale UE, cele trei țări, Grecia, Bulgaria și România, urmează să convină să ofere facilități pentru o deplasare mai rapidă și mai eficientă a personalului și bunurilor militare, atât în interior, cât și în afara Europei. Totodată, odată cu semnarea scrisorii, se promovează extinderea rețelei de combustibili NATO de la Kavala și Alexandroupoli către Bulgaria și România, proiect care întărește și mai mult poziția geostrategică a Macedoniei de Est și Traciei”, scrie publicația kathimerini.
Planul care urmează să fie semnat de cei trei miniștri ai apărării prevede interconectarea a patru porturi și infrastructurile și rețelele corespunzătoare. Coridorul care va fi creat va lega Salonic și Alexandroupolis de Varna din Bulgaria și Constanța din România, patru orașe strategice pentru Alianță datorită apropierii lor de granițele de est ale NATO. „Toți cei patru au porturi, o cale ferată și o rețea de drumuri care contribuie în mod decisiv la rezistența și ușurința trimiterii forțelor aliate pe flancul estic al NATO”, a spus o sursă militară de rang înalt pentru „K”.
După cum este descris în text, acordul va asigura capacitatea forțelor militare de a se muta dintr-un loc în altul în interiorul și în afara Europei și trecerea fără probleme a punctelor de frontieră ca parte a îndeplinirii misiunii lor, reducând în mod semnificativ timpul și birocrația necesare astăzi. Mai mult, în România se creează cea mai mare bază NATO din Europa cu o suprafață de 30 de kilometri pătrați și peste 10.000 de personal militar și civil. Baza Mihail Kogălniceanu de pe coasta Mării Negre va găzdui în curând o parte din logistica și personalul de la Ramstein, deoarece interesul alianței se îndreaptă mai spre est din cauza amenințării ruse.
Facilitățile Coridorului de mobilitate militară armonizată nu includ doar transportul, porturile și rețelele, ci se extind și la instalații, protejând funcționalitatea acestora împotriva amenințărilor, coordonarea cu agențiile implicate, acorduri interstatale, măsuri de securitate, precum și probleme de cazare, hrănire, vamă etc.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale acordului este că asigură un răspuns mai rapid și trimiterea de întăriri în cazul în care una dintre cele trei țări este amenințată sau atacată.