Preşedintele Serbiei se plânge de infiltrări ruseşti în interiorul armatei

Serviciile de informaţii ruse au mituit mai mulţi militari sârbi din 2017 până acum, pe unii chiar de mai multe ori, a declarat, vineri, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, citat de Agerpres şi b1.ro.
Precizările preşedintelui sârb au venit după ce, zilele trecute, pe Youtube a fost urcată o înregistrare în care apare un colonel GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse) în timp ce mituieşte un oficial sârb care lucrează pe post de agent sub acoperire pentru Federaţia Rusă.
Aleksandar Vucic a clarificat şi cine este oficialul sârb mituit, indicând persoana unui locotenent-colonel în retragere. De asemenea, a precizat că nu era prima dată când lua mită de la ofiţeri ruşi.
„Au fost documentate zece contacte ale lui Gheorghi Kleban (colonelul rus – n.r.) cu trei surse conspirative. De trei ori acest locotenent-colonel a înmânat bani” contactelor sale sârbe”, a precizat Aleksandar Vucic.
Subminarea din interior a instituţiilor-cheie ale unui stat este o strategie frecvent utilizată de Rusia (şi nu numai) față de statele din jur, scopul fiind de a-i influenţa parcursul în direcţia dorită de Moscova – această strategie este utilizată inclusiv împotriva României.
Pe 27 octombrie, Serbia a semnat un acord de liber-schimb cu Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), aceasta fiind o organizaţie dominată de Rusia şi care se doreşte a fi alternativa Moscovei la Uniunea Europeană.
De regulă, un acord de liber-schimb cu Uniunea Economică Euroasiatică este primul pas înspre intrarea propriu-zisă în această organizaţie, ceea ce ar elimina orice şansă pe care Serbia o mai are pentru a adera la Uniunea Europeană. Din Uniunea Economică Euroasiatică mai fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kîrgîzstan – toate sunt țări cu o puternică prezenţă rusească.
Iar pe 25 octombrie, Rusia a trimis în Serbia rachete sol-aer S-400 pentru a lua parte la un exerciţiu militar comun.
Niciunul dintre aceste momente nu este o coincidenţă, ci rezultatul unor eforturi lungi de câţiva ani ale Rusiei de a împiedica aderarea Serbiei la Uniunea Europeană şi înglobarea ei în sfera sa de influenţă.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW