13 C
București
vineri, 26 februarie

Prețul petrolului se prăbușește. Coronavirusul diminuează dramatic cererea pe piețele lumii

Arabia Saudită a anunțat la începutul acestei săptămâni că intenționează să-și mărească exportul de petrol până la nivelul a 10,6 milioane de barili pe zi în luna mai, în plin război al prețurilor cu Rusia și pe fondul dramaticei scăderi a cererii de pe piețele lumii, cu impact “greu” asupra economiei mondiale.

Arabia Saudită, primul exportator de petrol brut din lume, și-a anunțat încă de la începutul lunii martie intenția de a-și majora, începând din luna mai, exporturile zilnice de petrol până la circa 10 milioane de barili. Decizia saudiţilor a intervenit după eșecul negocierilor vizând reînnoirea unei reduceri a producției de petrol, purtate de OPEC cu Rusia, având drept scop o reducere a prețurilor petrolului și ale produselor petroliere. Anterior, Regatul saudit exporta în jur de 7 milioane barili zilnic, în cadrul unui acord încheiat între cartelul OPEP și partenerii săi, în frunte cu Rusia.

Menținerea nivelului producției, sub semnul întrebării

După eșecul negocierilor OPEC-Rusia, Arabia Saudită a fost nevoită să scadă prețurile pentru a obține părți suplimentare de piețe de desfacere. Concomitent, a decis să-și mărească producția, în aprilie, până la 12,3 milioane barili pe zi. Cheltuielile Regatului depind de încasările din petrol. Emiratele Arabe Unite au urmat exemplul saudiţilor, angajându-se să extragă, în aprilie, cel puțin un milion de barili pe zi suplimentar. Condiții de majorare a extracției sunt. Amin Nasser, directorul general al gigantului petrolier Saudi Aramco, poate face față la o producție astfel majorată timp de cel puțin 12 luni fără a trebui să construiască noi instalații. Dar prețul petrolului s-a prăbușit considerabil mai ales la începutul acestei săptămâni, după căderea piețelor financiare determinată de criza pandemiei de coronavirus. Prețul barilului WTI, în Statele Unite, a scăzut până la aproape 20 dolari barilul, în timp ce prețul sortimentului Brent din Marea Nordului a ajuns la mai puțin de 23 de dolari, prețuri ce nu au mai fost văzute de la începutul anilor 2000.

Analiști în domeniu, citați de agențiile internaționale de presă, prevăd o scădere și mai mare a prețurilor la petrol și produsele petroliere, având în vedere că nu este departe momentul în care capacitățile de stocare se apropie de limitele maxime.

Ben Salman ignoră inclusiv apelurile lui Mike Pompeo

A nu se uita că, luând decizia de a majora exporturile de petrol, Riyadul ignoră apelul secretarului de stat american Mike Pompeo, adresat personal prințului moștenitor Mohammed ben Salman, în care-i cerea “securizarea piețelor energetice și financiare” în fața crizei economice mondiale care se profilează. Cu prețuri scăzute, susține Bernard Haykel, un specialist în domeniul petrolier de la universitatea Princeton, bun cunoscător în special al problemelor Arabiei Saudite, Riyadul nu se va mulțumi să elimine de pe piețe producători cu înalte costuri de exploatare, ci va face ceva cu mare impact, respectiv va face mult mai dificilă “concurența energiilor regenerabile cu combustibilii fosili, fie și numai pe termen scurt”.

Foto: By Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil [1], CC BY 3.0 br, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5621984

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW