luni, 24 februarie, 2020
6.6 C
București

Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial scad nesemnificativ în iulie

Prețurile globale la produsele alimentare au înregistrat o ușoară scădere în iulie, generată de scăderea prețurilor la unele cereale, lactate și zahăr, care a compensat prețurile mai mari la carne și uleiuri.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie în luna iulie 170,9 puncte, coborând cu 1,1% sub nivelul său din iunie, dar cu 2,3 % mai mare față de anul precedent.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut cu 2,7 la sută față de iunie, dar este cu 4,1 % peste nivelul său din iulie anul trecut. Declinul general a fost determinat în principal de o scădere a prețurilor la grâu și porumb, datorată, printre altele, numeroaselor oferte de export. Pe de altă parte, prețurile la orez au rămas stabile pentru a cincea lună consecutiv pe fondul unei activități de piață în general liniștite.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut cu 0,8 la sută în iulie, generat de prețurile mai consistente la uleiurile de soia și floarea soarelui, care au echilibrat scăderea prețurilor la uleiul de palmier. Declinul prețurilor la uleiul de palmier a fost determinat în mare măsură de continuarea creșterii de sezon a producției în Asia de Sud-Est, combinată cu cererea globală mică de import.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a înregistrat o creștere de 0,6 la sută din valoarea sa ușor revizuită pentru luna iunie, marcând o creștere a prețurilor pentru a șasea lună consecutiv.

Prețurile la carnea de ovine și bovine au crescut în continuare în iulie, stimulate de cererea robustă de import din Asia și de slăbirea ofertelor din Oceania din cauza unei scăderi sezoniere. Pe de altă parte, prețurile la carnea de porc au scăzut ușor după patru luni de creștere continuă, reflectând disponibilitățile mai mari de export din Brazilia și Statele Unite.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut cu 2,9 la sută față de iunie, reprezentând a doua scădere lunară consecutivă, generată de o scădere a cotațiilor la unt, brânză și laptele praf integral.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 0,6 la sută față de iunie 2019, determinat în principal de prognozele ridicate pentru producția de trestie de zahăr din India, cel mai mare producător mondial de zahăr. Declinul prețurilor mondiale a fost parțial temperat de o întărire a realului brazilian față de dolarul american, o acțiune care tinde să restrângă exporturile din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Calendar

Astăzi La Cinemax Veranda (20.15), Hollywood Multiplex (15.45, 21.30), Cinema City Sun Plaza (12.40,...

Xi Jinping: Epidemia cu coronavirus este “cea mai gravă urgenţă sanitară care a lovit China din 1949 până în prezent”

Agenția Xinhua anunță că, duminică, președintele Xi Jinping a participat la o reuniune - sub formă de teleconferință -...

Slovacia: amplă manifestație, la doi ani de la asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a logodnicei sale

În urmă cu doi ani, la 21 ianuarie 2019, Slovacia afla de asasinarea jurnalistului angajat prin scrisul său împotriva...

Extindere geografică a focarelor de contaminare cu coronavirus

Agențiile internaționale de presă transmit tot mai multe informații ce confirmă o creștere a numărului cazurilor de contaminare și decese...

TRENDING

Autoritatea Electorală caută experţi electorali

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică,...

Record istoric pe piața muncii: peste 1 milion de aplicări la job-uri în ianuarie

Peste 1 milion de aplicări la job-urile active...