80% dintre viitoarele mămici românce pun sănătatea pe primul loc atunci când sunt ȋntrebate despre aspectele importante pentru viitorul bebelușilor. Doar 14% consideră că siguranța financiară este prioritară, ȋn timp ce mai puțin de 10% spun că un spațiu adecvat este cel mai important pentru cel mic, arată un studiu comandat de Cord Blood Center, prima și cea mai mare bancă de celule stem din România.
Ȋntrebate despre produsele sau serviciile de sănătate considerate esențiale, gravidele din România plasează analizele genetice pe primul loc (65%), urmate de recoltarea de celule stem la naștere (50%), asigurarea privată de sănătate (49%) și abonamentul de pediatrie (46%).
Testele genetice ajută la diagnosticarea sau prevenirea unor probleme ȋn sarcină și ȋn primele luni de viață al micuțului. Pe termen lung ȋnsă, recoltarea de celule stem poate fi soluția salvatoare pentru zeci sau sute de boli grave. Peste 85 de afecțiuni sunt tratate astăzi cu terapii bazate pe celule stem, cu rezultate extraordinare ȋn diferite tipuri de cancer, leucemie, AVC și autism. Până ȋn 2030, specialiștii estimează că acest număr va fi de ordinul sutelor, iar pentru tratarea unor boli precum diabet, Parkinson sau Alzheimer vor fi folosite celulele stem din placentă.
„Placenta este noua vedetă a medicinei. În momentul de față, în ceea ce privește celulele regăsite în sângele și țesutul cordonului ombilical, tratamentul cu ajutorul acestora este aprobat atât de FDA, cât și de Agenția Europeană a Medicamentului, pentru 85 de boli, printre care anumite tipuri de leucemie, limfom și AVC. Se estimează că, în viitor, se vor putea trata sute de afecțiuni, precum Parkinson, Alzheimer, diabet sever, leziuni cerebrale și multe altele.
Am tratat, cu ajutorul transplantului de celule stem hematopoietice, pacienți disperați, fără șanse de recuperare, din toată lumea, care sufereau de paralizie cerebrală, autism, accident vascular cerebral și alte boli, ȋn cei 3 ani și jumătate alături de Cord Blood Center Health. În ultimii 10 ani, au fost derulate peste 1.700 de studii ce vizează terapiile pe bază de sânge placentar și se estimează că, în următorii 8-10 ani, din ce în ce mai multe astfel de terapii vor putea fi accesibile pacienților”, a declarat Dr. Nils H. Thoennissen, unul dintre cei mai renumiți specialiști internaționali în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă.
O altă veste bună din studiul comandat de Cord Blood Center este că sursa principală de informare a viitoarelor mame este medicul ginecolog. 72% dintre gravide iau decizii medicale pe baza informațiilor primite de la doctori, 11% ascultă sfaturile și recomandările familiei, 9% pe cele ale prietenilor apropiați și doar 6% se informează online, din media și social media.
„Întrebările pe care le primesc cel mai des, de la pacienții mei, sunt: Ce recoltam, când recoltăm și cum recoltăm?
Recoltăm placenta, ȋmpreună cu țesut și sânge ombilical, imediat după naștere, fie că este naturală sau cezariană. Recoltarea se face la spital, indiferent că este public sau privat, de către medicul ginecolog. Procesul este foarte rapid, durează doar câteva minute și nu prezintă riscuri, nici pentru mamă, nici pentru copil.
E important de menționat că, aceste țesuturi, ȋn lipsa recoltării, se aruncă, devin deșeu biologic, deși sunt bogate ȋn celule ce, ȋntr-o bună zi, ar putea salva viața copilului dumneavoastră”, a explicat Dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie.
Gravidele și-ar dori să vadă mai multe informații despre recoltarea placentei, sângelui și țesutului de cordon ombilical în clinicile de ginecologie, conform preferințelor a 85% dintre femeile ȋnsărcinate chestionate.
România este printre puținele țări din Europa unde s-a investit în recoltarea și stocarea acestor celule stem disponibile la naștere. Întreaga placentă poate fi recoltată, în prezent, doar în Marea Britanie, Germania, Slovacia și țara noastră.
„În placentă găsim cea mai mare cantitate și diversitate de celule stem pe care le putem recolta la naștere și stoca în condiții de criogenie pentru a trata zeci de afecțiuni grave. Mai mult, celulele din placentă exprimă niveluri foarte scăzute – sau deloc – a proteinelor care generează un răspuns imun. Este o caracteristică unică! Putem folosi celulele din placenta bebelușului chiar și pentru a trata un frate, părinții sau bunicii bebelușului”, a declarat Prof. Dr. Wolfram Dempke, specialist la nivel mondial în studiul și dezvoltarea de noi terapii celulalre.
Pentru o perioadă limitată de timp, cel mai complex pachet de recoltare celule stem din România, prin care se recoltează placenta, sânge și țesut ombilical are un preț special.