Escarele sau ulcerele de decubit, denumite și ulcere de presiune sunt acele leziuni care apar pe piele dar și țesuturile profunde subiacente, în zonele pe care este exercitată presiune îndelungată. Escarele apar de regulă zonele cu proeminențe osoase, cum sunt șoldurile, coccisul, călcâiele, gleznele, omoplații sau capul. Escarele de decubit afectează în principal persoanele imobilizate la pat sau în scaune rulante, și a căror capacitate de modificare a poziției este limitată sau strict dependentă de un personal de îngrijire. Cele mai frecvente semne clinice specifice escarelor includ modificări de culoare, textură sau temperatură a pielii, umflături sau colecții purulente.
Pentru că timpul de apariție al escarelor poate fi foarte scurt, variind de la câteva ore, la câteva zile, este bine să știi cum se tratează, dar mai important cum se previn acestea.
Tratamentul escarelor de decubit
În funcție de profunzimea ulcerelor decubitale, dacă ating mușchii sau oasele, de zona afectată, dacă sunt sau nu suprainfectate bacterian, escarele pot fi tratate la domiciliu, sau este posibil să fie necesar un tratament specializat. TruMed vine în ajutorul persoanelor care sunt imobilizate la pat sau în scaun rulant, dar și al îngrijitorilor acestora prin tratamentul escarelor la domiciliu – tratamentele cele mai simple și care se pot aplica acasă fără riscuri includ păstrarea curată și uscată a pielii, utilizarea unor produse de curățare delicate și formarea unei rutine zilnice de toaletare.
Printre cei mai importanți factori predispozanți și agravanți este intrarea și menținerea în contact a pielii cu secrețiile și excrețiile corpului. Schimbarea hainelor, a lenjeriei de corp dar și a celei de pat, spălarea și tratarea pielii cu produse care previn umezeala, sunt esențiale atât în tratamentul cât și prevenția escarelor.
Există și posibilitatetea ca escarele care afectează țesuturile în profunzime să nu se vindece niciodată, mai ales în cazul persoanelor a căror mobilitate nu poate fi recuperată. Mai important, tratamentul escarelor decubitale poate reprezenta o urgență medicală atunci când acele ulcere supurează, au un miros modificat, pielea este caldă la atingere și apare febra.
Ca în orice afecțiune, este mai bine să previi decât să tratezi
Escarele se pot trata mai ușor și chiar preveni prin modificarea frecventă a poziției corpului, înainte de apariția primelor semne specifice. În cazul persoanelor care nu au mobilitate și care prezintă un risc ridicat de dezvoltare al escarelor de decubit, schimbarea poziției poate fi necesară chiar și la o oră.
Alte metode de prevenție includ o alimentație echilibrată și un aport crescut de lichide, hidratarea pielii în zonele care prezintă risc de apariție al escarelor și evitarea fumatului. Exercițiile fizice efectuate fie independent dacă este posibil, fie cu ajutorul unui chinetoterapeut pot de asemenea să aibă un efect benefic asupra prevenției escarelor decubitale. Îmbrăcămitea este la fel de importantă. Este esențial să vă asigurați că nasturii nu rămân între suprafața corpului și pat sau scaun, iar cutele hainelor sunt mereu întinse, pentru a nu leziona pielea.
Paturile sau scaunele cu rotile specializate permit înclinarea spatelui la diferite grade și pot ajuta la modificarea mai frecventă și mai ușoară a poziției corpului și la modificarea centrului de greutate. Saltelele și pernele medicale pot de asemenea să contribuie la ușurarea presiunii asupra corpului.
Pielea este cel mai mare organ al corpului iar suferințele prelungite ale acesteia pot afecta foarte mult calitatea vieții. Astfel, prevenirea și tratamentul timpuriu al escarelor decubitale sunt esențiale, mai ales în cazul persoanelor care au deja și alte suferințe.