Nora Baldovin (www.b1tv.ro)
Eforturile depuse de țările UE pentru a evita penuria de gaz ar putea „rezolva cu succes” criza gazelor din Rusia, potrivit Goldman Sachs, anunță The Guardian.
Țările europene pot suporta reducerile de gaze ale Rusiei în această iarnă, durerile de cap legate de aprovizionare ar putea fi „rezolvate cu succes”, potrivit analizei băncii.
Goldman Sachs a declarat că prețul gazelor ar putea să se reducă la mai mult de jumătate în această iarnă, pe măsură ce eforturile depuse de țările UE’ pentru a evita penuria din această iarnă se vor dovedi eficiente.
Goldman a declarat marți că se așteaptă ca prețurile europene angro la gazele naturale să scadă de la aproximativ 215 euro pe megawatt oră la sub 100 de euro pe MWh până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, presupunând condiții meteorologice tipice de iarnă. Această cifră este cu mult sub cei 213 euro preconizați anterior.
Țările europene s-au grăbit să își umple instalațiile de stocare a gazelor înainte de iarnă, după ce Gazprom din Rusia a redus livrările, inclusiv prin intermediul importantei conducte Nord Stream 1. Cursa frenetică pentru aprovizionare a dus la creșterea prețului cu ridicata al gazelor.
În această lună, Gazprom a prelungit oprirea fluxurilor de gaze prin gazoduct, fără a oferi un termen de redeschidere.
S-au făcut acumulări de stocuri peste medie
Analiștii de la Goldman Sachs au declarat: „Reducerea pe termen nedefinit a exporturilor la zero lasă nord-vestul Europei fără gaz rusesc în viitor.
Și, deși auzim adesea întrebarea ce va face acest lucru în ceea ce privește depozitarea, credem că o abordare mai bună este să ne întrebăm ce va face acest lucru cu prețurile, astfel încât depozitarea să continue să se formeze în funcție de necesități.
Acesta este puzzle-ul pe care Europa l-a rezolvat cu succes în ultimul an, cu o combinație de distrugere a cererii de gaze în Europa și în rândul cumpărătorilor [de gaze naturale lichefiate] din alte părți ale lumii, ceea ce a dus la acumulări de stocuri peste medie.”
Analiștii de la Goldman au declarat că se așteaptă ca instalațiile de depozitare să fie pline în medie cu 90% până la sfârșitul lunii octombrie, înainte de atingerea unui obiectiv de 80% la nivelul UE până la 1 noiembrie.
Sentimentul de urgență pentru cerere să fie înlocuit treptat de un sentiment de ușurare a pieței
Guvernele speră să creeze o rezervă de gaze în cazul în care livrările din Rusia vor fi întrerupte pe parcursul iernii. Întreprinderilor și consumatorilor li se cere, de asemenea, să utilizeze mai puțină energie.
Goldman a declarat că se așteaptă ca instalațiile de stocare să rămână pline în proporție de peste 20% până la sfârșitul lunii martie a anului viitor.
„Acest lucru, în opinia noastră, va pregăti terenul pentru ca sentimentul de urgență pentru cerere pe care îl vedem în prezent să fie înlocuit treptat de un sentiment de ușurare a pieței pentru că a trecut iarna”, au spus analiștii săi.