Principala coaliție din opoziția poloneză a anunțat joi că a contestat la Curtea Supremă rezultatul alegerilor prezidențiale din 12 iulie care i-a conferit un al doilea mandat de președinte al Poloniei lui Andrzej Duda, susținut de partidul naționalist la guvernare Lege și Justiție (PiS).
Platforma Civică (PO), alianța al cărei candidat la alegerile prezidențiale din 12 iulie a fost primarul liberal și european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a pierdut „la mustață” scrutinul, contestă rezultatul invocând numeroasele nereguli în desfășurarea votului, precum și lipsa de imparțialitate a televiziunii publice. „Am cerut invalidarea alegerilor din 12 iulie”, a declarat presei Borys Budka, liderul Platformei civice (PO)…”Scrutinul nu a fost nici echitabil, nici corect și aparatul de Stat a încălcat legea”, acordând sprijin lui Andrzej Duda, a subliniat liderul opoziției.
Susținut de partidul conservator naționalist Lege și Justiție (PiS) la putere, Duda a câștigat și al doilea tur de scrutin prezidențial cu un extrem de mic număr de voturi, respectiv cu 51% din sufragii, față de Rafal Trzaskowski, care a obținut 49%.
Scrutin întârziat și marcat de nereguli
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Polonia trebuia să aibă loc în luna mai. Și atunci, după primul tur de scrutin din 28 iunie, Andrzej Duda se afla categoric pe poziția întâi ca număr de voturi, dar turul al doilea a trebuit amânat din cauza pandemiei provocate de coronavirus. Este însă adevărat că, în săptămânile care s-au scurs până la al doilea tur de scrutin, popularitatea lui Duda s-a diminuat considerabil, inclusiv din cauza criticilor la adresa proastei gestionări a crizei sanitare care a aruncat Polonia în cea mai gravă recesiune de la căderea comunismului, în 1989. În primul tur de scrutin, Duda a obținut 43,5% din sufragii, în timp ce Trzaskowski a primit 30,4%.
Demersul în justiție al alianței PO are la bază plângeri privind nereguli ce l-au privat pe Trzaskowski de 2.000 de voturi, probleme legate de înscrierile pe listele electorale, buletine de vot ce nu au ajuns la timp la comisia centrală electorală sau probleme legate de participarea la scrutin a alegătorilor aflați în străinătate.