Guvernul spaniol a anunțat că se va opune unei astfel de măsuri care ”nu este nici justă și nici eficientă”, a declarat miercuri, la o conferință de presă, dna Teresa Ribera, ministrul spaniol al Tranziției ecologice. Ea și-a exprimat regretul că o astfel de măsură nu a fost supusă unei dezbateri prealabile. ”Noi ne vom opune impunerii de obligații care sunt deasupra eforturilor posibile”, a avertizat dna Ribera.
Așa cum s-a anunțat, Comisia Europeană a cerut miercuri celor 27 membri ai Uniunii Europene reducerea voluntară a cererii lor de gaze naturale în următoarele opt luni, propunere însoțită de un ”arsenal” de măsuri care să permită Uniunii Europene înfruntarea unei eventuale întreruperi în aprovizionarea cu gaze din Rusia. Acest plan va fi discutat la Consiliul european din 26 iulie, prilej cu care fiecare țară membră va fi chemată să ”facă tot posibilul” pentru a-și reduce cu 15%, până în martie 2023, consumul său de gaze, în comparație cu consumul mediu din ultimii cinci ani. În cazul unei grave penurii sau al unei cereri excepționale de gaze, și dacă efortul voluntar se dovedește insuficient, mai prevede planul Bruxellesului, ar putea fi activat un mecanism – după consultări între state – cu obiective ”obligatorii” care să asigure atingerea scopului anunțat – reducerea cu 15 % a cererii de gaze.
Pentru Teresa Ribera, ministrul spaniol al tranziției ecologice, această măsură nu este ”neapărat cea mai eficientă sau cea mai justă… Familiile spaniole nu vor suporta întreruperi ale gazelor sau ale curentului electric în locuințe” și ”Spania va apăra poziția industriei spaniole”, a promis ministrul spaniol mai sus citat. Totuși, dna Ribera s-a declarat în favoarea solidarității cu alte state membre ale UE. ”Știm că numeroşi parteneri europeni traversează o perioadă dificilă și așteaptă toamna și iarna cu mare îngrijorare. Noi vrem să ajutăm, punând toate infrastructurile noastre în serviciul UE”, a promis dna Teresa Ribera.
Am citit titlul din graba si am crezut ca e vorba de Ungaria –
tara considerata de ziarele ‘mainstream’ drept cea mai apropiata de Rusia.
Cand colo, e vorba de Spania – tara pe care nimeni nu o suspecteaza de sprijinirea Rusiei.
P.S.
In Romania cererea UE a fost primita fara nici o retinere, precum ne-am obisnuit.
Fireste ca … „ne-am obisnuit” : latrai prin tara, mucles pe-afara !