Dacă România ar fi o comunitate formată din 100 de oameni, tu care dintre ei ai fi? Aceasta a fost întrebarea pe care proiectul 100 de români ne-a determinat să ne-o adresăm într-un moment marcant al istoriei noastre, iar răspunsurile se găsesc în peste 100 de statistici surprinzătoare despre România. În cadrul proiectului inițiat de Lidl și Ambasada Sustenabilității, pe platforma www.100deromâni.ro au fost făcute publice peste 100 de statistici din toate domeniile de interes ale țării, pe care instituțiile media, autoritățile sau publicul larg nu au ocazia să le găsească centralizat din alte surse.
Toate infografiile pot fi descărcate și utilizate în materiale conexe sau pot fi direct distribuite pe rețelele sociale, devenind o sursă de informare și mai ales de inspirație, pentru oricine dorește să contribuie la dezvoltarea ei sustenabilă.
Cea mai accesată infografie, de la lansarea platformei, la finalul lui noiembrie 2018 și până în prezent, este cea care ne spune că, dacă România ar fi o comunitate de 100 de oameni, 5 nu ar putea accesa serviciile unui medic specialist, deși ar avea nevoie. Aceasta este urmată de cea care ne spune că, dacă am fi doar 100 de români, doar 39 dintre noi ne-am exercita dreptul la vot, dar și cea care reflectă că, în România celor 100 de angajați, 36 ar merge la muncă cu mijloacele de transport în comun, 34 cu mașina personală, iar 30 ar opta pentru bicicletă. În continuare, românii au fost interesați de câți dintre aceia din comunitatea de 100 de oameni, ar lucra în străinătate. Răspunsul – 20 de români, dintre catre 7 în Italia, se află în infografia din secțiunea Geografic de pe platforma www.100deromani.ro. O altă statistică din topul infografiilor vizualizate de români, a fost cea care ne anunță că, dacă am fi o comunitate formată din 100 de români, fiecare persoană ar genera 261 de kilograme de deșeuri pe an.
Toate infografiile sunt centralizate pe baza celor 15 Obiective de Dezvoltare Durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite, prin Agenda 2030: Geografic, Familie, Religie & Etnie, Probleme cu Legea, Sărăcie, Venituri, Credite & Economii, Locuință, Transport, Angajați, Tehnologie, Educație, Sănătate, Mediu, Cultură, Copii.