Aspectul fizic poate transmite multe informații despre o persoană. De la hainele pe care le poartă și cât sunt de îngrijite până la personalitate este un drum de câțiva pași. Desigur, ceea ce contează cu adevărat este interiorul. Însă nu de interior te izbești atunci când vezi prima dată pe cineva. Ci de exterior. De aceea și prima impresie se crează tot pe baza aspectului.
Când vine vorba despre un interviu de angajare mai ales într-un oraș atât de mare precum este Bucureștiul, până la momentul în care pornește discuția cu intervievatorul, acesta te-a analizat preț de câteva secunde. Iar primul lucru pe care l-a observat este felul în care te-ai îmbrăcat. De aceea este foarte important ce alegi să porți și să asortezi pentru a lăsă o primă impresie bună.
De ce anume să ții cont când alegi vestimentația pentru un interviu de angajare
- Stil și culori – În primul rând, trebuie să știi că stilul vestimentar pe care îl alegi, dar și culorile pe care alegi să le porți, au un impact vizual printre cele mai puternice. Atât ținuta, cât și limbajul nonverbal, bineînțeles.
- Organizația – În măsura în care este posibil încearcă să te documentezi despre cultura organizațională a companiei. Care este modul lor de a lucra, cum se descrie acel post pe care l-ai ales, ce impune mediul de lucru, există sau nu dresscode etc. Astfel de detalii îți sunt utile pentru a alege stilul vestimentar. Spre exemplu, dacă interviul va fi pentru un post la o bancă sau o multinațională, atunci cu siguranță silul trebuie să fie formal. Ca femeie poți opta pentru un costum cu fustă de lungime medie, cămașă și sacou. Acestea trebuie să fie în culori neutre. Pe site-ul celor de la Atmosphere.ro poți găsi o gamă variată de sacouri damă la prețuri accesibile astfel încât să faci chiar combinații perfecte cu piesele pe care deja le ai în garderobă. Dacă ești bărbat, atunci trebuie să știi că poți opta și tu pentru un costum în nuanțe neutre, cămașă albă și pantofi clasici.
- Stilul celorlalți angajați – acesta este un factor de care să ții cont numai dacă poziția pe care aplici este asemănătoare cu a lor. Dacă este vorba despre un operator call center pentru o bancă, atunci nu este nevoie să adopți o ținută formală la fel ca ceilalți angajați de la ghișeu. Ține cont doar de postul pentru care va fi interviul. Dacă, în schimb, vei lucra și tu alături de alți colegi la ghișeu, atunci, desigur, poți „fura” din felul în care sunt ei îmbrăcați.
Concluzionând, a-ți pregăti ținuta pentru un interviu necesită un minim de atenție la detalii. Nu vrei să ieși în evidență decât prin ceea ce spui și prin felul în care te comporți la interviul. Evită culorile tari, piesele colorate sau cu motive încărcate și optează pentru simplitate.
Nu în ultimul rând, fă o serie de verificări – ale ținutei, ale CV-ului, acte, detalii despre locul unde va trebui să te prezinți și date de contact ale persoanei cu care ai ținut legătura. Nu uita de telefon – pune-l pe vibrații sau silențios. Când ești pregătit pornește la drum și gândește pozitiv.
Sursă foto: freepik.com