Peste 2.500 de persoane din Dolj care au contribuit la Pilonul II de pensii s-au pensionat. Potrivit datelor oficiale, pensia medie pe Pilonul II plătită la Dolj depășește pensia minimă garantată din sistemul public de pensii.
Anii anteriori au apărut tot felul de controverse legate de Pilonul II de pensii. Statul a micșorat procentul de contribuție la Pilonul II al persoanelor care cotizau. Astfel că diferența cu care s-a diminuat procentul de contribuție s-a dus la Pilonul I, adică în sistemul public de pensii. La vremea respectivă, angajații din mediul privat au protestat față de intenția de așa-zisă “naționalizare” a unei părți din banii de la Pilonul de pensii administrate privat.
Ulterior, statul a mai încercat să ia bani din Pilonul II, pentru a acoperi deficitul de la Pilonul I și a legiferat ca persoanele care vor să renunțe la banii cotizaţi la Pilonul II să poată să îi transfere la Pilonul I. Numai că practica a demonstrat că românii nu s-au înghesuit să renunțe la Pilonul II, pentru a-și duce banii în sistemul public de pensii.
Cum pot fi încasați de la Pilonul II
Banii cu care fiecare persoană a contribuit la Pilonul II pot fi retrași doar în trei situații. În situația în care persoana care a cotizat devine inaptă de muncă și se pensionează pe caz de boală ea va primi banii de la Pilonul II. A doua modalitate prin care banii de la Pilonul II pot ajunge la titular este cea în care acesta împlinește vârsta standard de pensionare în sistemul public și se pensionează la limita de vârstă. În această situație, persoana va câștiga și pensia de la Pilonul II.
Banii pot fi plătiți beneficiarului fie toți odată, fie lunar, sub forma unei pensii private, timp de cel mult 10 ani. În cazul decesului persoanei titulare, banii de la Pilonul II pot reveni moștenitorilor de drept (fie ca fond la Pilonul II, fie banii pot fi retrași de moștenitorii legali).
Între timp, lucrurile s-au temperat, iar primele persoane care au cotizat la Pilonul II au ieșit la pensie.
Câți doljeni beneficiază de pensie pe Pilonul II și care este pensia medie
Primele persoane care au contribuit la sistemul de pensii administrate privat au ieșit la pensie. La nivelul întregii țări, cei mai mulți pensionari care primesc și pensie de la Pilonul II sunt persoane care au pensie de invaliditate din sistemul public de pensii. Adică persoane care s-au pensionat pe caz de boală. Unele persoane s-au pensionat pe caz de boală, altele au ieșit la pensie la limita de vârstă. În toate situațiile, persoanele respective au încasat, pe lângă pensia de stat (Pilonul I) și pensia administrată privat (Pilonul II).
Din datele furnizate de Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, printre persoanele care au ieșit la pensie, până pe 8 octombrie 2020, erau și 2.574 de persoane care primesc și pensie de la Pilonul II. Pensia medie de la Pilonul II, în Dolj, este semnificativă, având în vedere că acest pilon există de 16 ani. Deci s-a cotizat cel mult 16 ani la Pilonul II.
“În evidența CJP Dolj există un număr de 2.574 de pensionari ce au și contribuție la Pilon II. Cuantumul pensiei medii Pilon II la nivelul județului Dolj este de 850 de lei”, a precizat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu, ca răspuns la solicitarea GdS.
Pilonul II a creat pensii bune
Se observă că pensia medie de la Pilonul II, de 850 de lei de persoană, pe lună, este mai mare decât pensia minimă sau indemnizația minimă din sistemul de stat. De anul acesta, pensia (indemnizația) minimă garantată de stat este de 800 de lei pe lună. În creștere de la 704 lei pe lună. Astfel, după doar 16 ani de contribuție la sistemul de pensii administrate privat, primele persoane care s-au pensionat în 2020 au încasat o pensie medie de 850 de lei, de la administratorii care au gestionat Pilonul II.
Persoanele care au pensii pe Pilonul II mai mari decât media pe județ înseamnă că au avut salarii semnificative, astfel încât procentul de contribuție la Pilonul II a însemnat sume mari lunare. Acele persoane care au plătit mulți bani sub forma contribuției la asigurările sociale de stat (CAS) au avut sume mari cotizate și la Pilonul II de pensii.
Ca sa fie clar pentru cei ce citesc ultimul paragraf din articol:
– pensia medie de 850 de lei de la Pilonul II se incaseaza timp de 10 ani