Primordialitatea Dreptului european: Bruxellesul lansează o procedură de infringement împotriva Poloniei

Tribunalul constituțional al Poloniei a luat mai multe decizii ce contestă primordialitatea Dreptului european și autoritatea Curții de Justiție a Uniunii Europene. În opinia Comisiei Europene, Tribunalul constituțional polonez «nu răspunde exigențelor unui tribunal independent și imparțial, așa cum cere tratatul european».Miercuri, 22 decembrie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infracțiune împotriva Poloniei, în urmă unei decizii a tribunalului amintit ce contesta primordialitatea Dreptului european și a autoritatea Curții europene de Justiție. Polonia a răspuns, calificând acțiunea în justiție declanșată de Bruxelles drept «centralism birocratic». «Noi considerăm că această jurisprudență a violat principiile generale ale autonomiei, ale primordialitatii, ale eficacității și ale aplicării uniforme a legislației UE și ale deciziilor Curții de Justiție a UE», a declarat presei Comisarul european pentru problemele Economiei, Paolo Gentiloni.

Sunt posibile sancțiuni financiare

Executivul european, gardian al tratatelor europene, a transmis o notificare guvernului polonez, acesta având un răgaz de doua luni pentru a răspunde. Procedura de infracțiune poate conduce la o sentința a Curții europene de Justiție și poate ajunge până la sancțiuni financiare.

Așa cum se știe, Uniunea Europeană se află de mai multi ani în dispută cu guvernul conservator la putere în Polonia în legătură cu reformele judiciare operate de către acesta, fiind acuzat că subminează independența judecătorilor. Polonia a fost condamnată în mai multe rânduri de Curtea europeană de Justiție. Conflictul s-a agravat în luna iulie în urma unei decizii a Tribunalului constituțional polonez prin care se declarau neconforme cu Constituția poloneză deciziile Curții europene de Justiției referitoare la reformele judiciare poloneze. Tensiunile s-au agravat și mai mult în luna octombrie, când Tribunalul constituțional polonez, la sesizarea premierului Mateusz Morawiecki, a contestat supremația Dreptului european, apreciind unele articole din tratatele europene că fiind «incompatibile» cu Constituția poloneză. Reformele judiciare poloneze sunt de asemenea cauza blocării planului de relansare al Poloniei de către Comisia Europeană. Bruxellesul cere Poloniei să pună capăt activității așa-numitei «camere disciplinare» a judecătorilor, Curtea europeană de Justiție reproşând că această instituție face justiția dependentă de puterea politică.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW