Primul Consiliu General al Confindustria România din 2023 a avut loc pe 27 februarie, la sediul Pzero World Dealer Pirelli – Racebox din Băneasa, la invitația vicepreședintelui adjunct, Davide Meda.
Prin această întâlnire strategică, președintele Confindustria România a dorit să oficializeze lansarea lucrărilor noii echipe de Guvernare a Asociației pentru următorii trei ani 2023-2026.
În cei 20 de ani de existență ai asociației Confindustria România, este pentru prima dată când din conducerea reprezentanței internaționale din România fac parte 32 de profesioniști deosebit de importanți în contextul asociativ, pentru a garanta și a pune la dispoziția asociaților un sprijin adecvat noului context internațional în care nu mai este loc de compromisuri, de aproximări în ceea ce privește răspunsurile și de timpi de așteptare prea lungi pentru operativitate.
Ambițiosul program al conducerii pentru următorii trei ani extinde aria de acțiune a Confindustria România și în alte sectoare strategice pentru Made in Italy, pentru a putea susține acțiunile de promovare ai celorlalți reprezentanți importanți ai Sistemului Italia din România (Ambasada Italiei, Agenția ICE și Camera de Comerț), în sectoare precum Agroalimentar și Turism și Textile și Modă.
Forța asociativă pe care Confindustria România o are astăzi în România și capacitatea de a atrage noi investiții din Italia, plasează Asociația drept punct de referință pentru oricine decide să interacționeze din punct de vedere economic cu această țară, cu garanția de a avea o organizare stabilă, cu aptitudini valide precum și douăzeci de ani de experiență asociativă.
Drept dovadă a consolidării relațiilor economice dintre companiile italiene și România, amintim recentul proiect lansat la Treviso cu privire la Desk Romania, a cărui viitoare prezentare va avea loc pe 2 martie, în cadrul Road Show-ului Confindustria Est Europa din Trento (Trentino Alto Adige), în cadrul Confindustria Trento.
„Consider că schimbarea geopolitică și economică cu care a trebuit să ne confruntăm impune o schimbare semnificativă, precum creșterea competențelor în slujba asociaților. O creștere a numărului de membri ai conducerii Asociației, în perimetrele stabilite prin statut, presupune o autoritate și o forță asociativă deosebite, pentru a permite „mașinăriei asociative” să răspundă în mod adecvat și imediat la noile cerinţe ale societăților. De asemenea, consider că numărul de 32 de membri ai noii echipe reprezintă cea mai bună dovadă a faptului că dorim și suntem capabili să interpretăm mai bine această importantă schimbare în desfășurare, mai degrabă decât să o împiedicăm în mod inutil”, a declarat președintele Confindustria România, Giulio Bertola.
În cadrul întâlnirii, Președintele a inclus în echipa de conducere, conform Statutului, doi întreprinzători cu o contribuție deosebit de importantă în sfera asociativă și reprezentativă din România, Antonio Patané, căruia i s-a încredințat mandatul pentru Dezvoltare Internațională și respectiv Alessandro Romei, căruia i s-a acordat mandatul pentru ESG Environment, Social &Governance.
Mandatul pentru Educație i-a fost acordat lui Mario Antico, cel cu privire la Inovație & Digitalizare lui Andrea Allocco, care se adaugă la mandatele vicepreședinților care coordonează și grupurile tehnice aferente, cel pentru energie îi revine lui Giacomo Billi, cel pentru sănătate lui Luca Militello, cel pentru Relații industriale lui Toni Pera iar pentru Construction & Infrastructure lui Luca Meuli.
Au fost înființate și grupurile tehnice suplimentare, grupul Digital Innovation coordonat de Andrea Allocco, grupul Agroalimentar&turism coordonat de Marco Favino, grupul Dezvoltare Asociativă coordonat de Antonella Panico, grupul Textile&Modă coordonat de Fabrizio Protti, Grupul OIL & Gas coordonat de Gregorio Di Martino, grupul Cultură & Social coordonat de Enrico Cannata.