Pisicile conduc detașat în topul celor mai răsfățate animale de companie, astfel că sănătatea lor este o preocupare de bază a stăpânilor. Jucăriile și mâncarea cât mai delicioasă sunt ingredientele principale care fac fericită orice pisică, însă nu întotdeauna hrana oferită de stăpâni este și foarte sănătoasă. Dincolo de a fi cât mai delicioase și aromate, alimentele pentru pisici trebuie să conțină și cantitatea necesară de minerale, vitamine și alte substanțe necesare menținerii stării de sănătate a micului tău prieten patruped. De multe ori, hrana pe care i-o oferi zilnic nu este suficientă pentru a-i întări sistemul imunitar și a o proteja de viruși și alte boli, pentru că nu conține o componentă importantă: probioticele.
Ce sunt probioticele
Un rol important în menținerea unui sistem imunitar puternic îl au bacteriile probiotice, localizate în cea mai mare parte la nivelul sistemului digestiv. Atunci când această floră bacteriană benefică suferă dezechilibre, apar probleme. Pentru a preveni aceste probleme, sau pentru a le combate rapid atunci când deja au apărut, este necesar să adaugi în alimentația animalului tău de companie suplimente cu probiotice pentru pisici, care ajută la echilibrarea florei bacteriene la nivelul sistemului digestiv.
Așadar, probioticele sunt acele bacterii care contribuie la buna funcționare a organismului și îl ajută să se mențină sănătos, prin întărirea sistemului imunitar. De aceea este nevoie ca numărul acestor bacterii să fie menținut la un nivel optim, ceea ce se realizează prin adăugarea de suplimente probiotice în alimentație.
Care sunt beneficiile probioticelor pentru pisici
Avantajele folosirii de suplimente cu probiotice în alimentația pisicilor sunt multiple și se vor menține pe termen lung. Aceste suplimente asigură necesarul zilnic de microorganisme de care animalul tău preferat are nevoie pentru menținerea imunității și desfășurarea normală a tuturor proceselor fiziologice. Principalele efecte pozitive pentru sănătate, ale pobioticelor, sunt următoarele:
- Reglează tranzitul intestinal – lipsa unei digestii corespunzătoare este un semn al apariției unui dezechilibru la nivelul florei bacteriene intestinale, manifestat în special prin diaree. În acest caz, alimentele ingerate sunt supuse unui proces de fermentație intensă la nivelul intestinelor, iar organismul nu mai poate absorbi cantitatea necesară de nutrienți. Dacă problema persistă mai mult timp apare deshidratarea, care reprezintă o complicație gravă a tulburărilor intestinale. În astfel de situații, suplimentele cu probiotice refac nivelul bacterian optim, ceea ce duce la reglarea tranzitului intestinal și la restabilirea procesului digestiv normal.
- Ajută la recuperarea după tratamentul cu antibiotice – dacă animalul a suferit o infecție ce a necesitat tratament antibiotic, este foarte posibil ca medicamentele să fi afectat și flora intestinală. Aceasta, deoarece antibioticele nu fac distincția între bacteriile nocive și cele benefice, distrugându-le în egală măsură. De aceea, un tratament cu antibiotice poate fi însoțit de tulburări digestive, iar pentru a preveni acest lucru, este indicată administrarea de suplimente cu probiotice, care refac rapid flora intestinală.
- Favorizează asimilarea mineralelor și vitaminelor – hrana este principala sursă de vitamine, minerale și alți nutrienți necesari organismului, absorbția acestora făcându-se la nivelul sistemului digestiv. Și în acest proces, flora intestinală joacă un rol important, în absența probioticelor, absorbția substanțelor nutritive din alimente fiind imposibilă. În cazul în care organismul nu își poate asigura necesarul de substanțe nutritive, apare anemia urmată de alte probleme care se agravează rapid dacă nu se intervine la timp. Una dintre soluții este administrarea suplimentelor cu probiotice, care îmbunătățesc asimilarea acestor substanțe.
- Ajută la schimbarea regimului alimentar – pisicile au nevoie de hrană adaptată pentru vârsta lor, iar trecerea de la un regim la altul poate provoca anumite tulburări digestive. Prima schimbare de alimentație se face atunci când se trece de la alimentația maternă la cea de junior, pentru ca apoi să se treacă la mâncarea de adult, iar în final la cea pentru seniori. Aceste schimbări de alimentație trebuie să fie susținute prin suplimente cu probiotice, pentru a evita apariția problemelor digestive și pentru a ajuta animalul să se adapteze mai ușor.
Faptul că fac parte din categoria suplimentelor alimentare nu înseamnă că probioticele pot înlocui cu succes o dietă echilibrată, administrarea lor fiind recomandată în completarea hranei zilnice, și nicidecum în locul acesteia.