Supozițiile auzite în ajunul și în cursul procesului de destituire derulat săptămâna trecută au devenit sâmbătă realitate. Fostul președinte american Donald Trump a fost achitat de Senatul american, în ciuda numeroaselor probe aduse de parlamentarii democrați în sprijinul acuzației de „incitare la insurecție”, materializată prin asaltul împotriva Capitoiului, la 6 ianuarie.
57 de senatori au votat pentru destituire și 43 împotrivă. Nu a fost, deci, atinsă majoritatea de două treimi din voturi (cel puțin 67) necesare condamnării.
Reacția lui Donald Trump a surprins din nou lumea politică, nu doar americană. „Magnifica noastră mișcare, istorică și patriotică ‘Make America Great Again’ este abia la început”, avertizează, într-un comunicat, Donald Trump, pozând în victima a unei „vânători de vrăjitoare”. El merge până la spune că este „nerăbdător să continue incredibila aventură pentru grandoarea Americii”.
Însuși Trump, dar și senatorii rămași alături de el, au fost șocați de neconvingătoarea, ba chiar jenanta pledoarie a avocaților apărării.
„Puțină importanţă are volumul teribil de imagini de la atacul împotriva Capitoliului ce a fost prezentat de acuzare, puțin importă nivelul emoției injectate în acest proces, toate astea nu schimbă faptul că dl. Trump este nevinovat pentru acuzațiile ce-i sunt aduse”, a susținut unul dintre avocați, Michael van der Veen. Apărarea a mers până la a susține că ceea ce s-a prezentat în acuzare nu poate fi considerat incitare la insurecție armată pentru răsturnarea guvernului american și este „o absurditate”. Discursul rostit de Donald Trump înaintea asaltului împotriva Capitoliului a fost interpretat de avocaţii apărării drept exercitarea dreptului la exprimare.
Democrații l-au dorit pe Donald Trump ineligibil la viitoare scrutinuri electorale
De la începutul procesului de destituire, democrații l-au acuzat pe fostul președinte că a renunțat la rolul său de „comandant șef” , luându-l pe cel de „incitator șef”. Temerea lor principală a fost posibilitatea ca Donald Trump să revină la viitoare scrutinuri prezidențiale. Pentru ei, Trump este principalul responsabil pentru evenimentele din 6 ianuarie, atunci când mulțimea de partizani ai domniei sale a invadat Capitoliul exact în momentul în care Congresul american se pregătea să-i confirme înfrângerea în alegerile din 3 noiembrie. Cinci persoane și-au pierdut viața în cursul violențelor respective. Imaginile prezentate în cursul procesului au fost considerate de deputații democrați dovezi „fără umbră de îndoială” că Trump a susținut acțiunile violente ale mulțimii pătrunse în Capitoliu, motiv pentru care trebuie condamnat.
Rolul decisiv al liderului republicanilor din Senat
Foarte discret în timpul procesului, influentul lider al republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a anunțat cu puțin înaintea ședinței din 13 februarie că va vota pentru achitarea lui Donald Trump. Deși îi erau cunoscute opiniile dezaprobatoare față de comportamentul lui Trump, decizia sa, anunţată vineri, a influențat rezultatul votului final.
Surprinzător, imediat după votul final, McConnell s-a lansat într-o violentă acuzație la adresa fostului președinte. A spus că, în opinia sa, Trump este „răspunzător” moralmente pentru violențele din ziua de 6 ianuarie, dar că Senatul nu a avut competența să-l condamne. McConnell crede însă că fostul președinte poate fi urmărit în justiția civilă. „Președintele, subliniază senatorul citat, este răspunzător pentru tot ceea ce face în perioada în care este în funcțiune, inclusiv ca cetățean obișnuit, cu condiția ca fapta să nu fie prescrisă. Noi avem un sistem de justiție penală, un contencios civil și foștii președinți pot fi trași la răspundere în fața acestor instanțe”.
Chuck Shumer, liderul democraților din Senat, a dezaprobat în termeni aspri atitudinea republicanilor care au votat pentru achitarea lui Donald Trump. „Vasta majoritate a aleșilor republicani au votat pentru achitare, lăsându-și semnăturile în coloanele istoriei, alături de numele lui Trump pentru totdeauna. 6 ianuarie va rămâne în istoria Statelor Unite drept o zi a infamiei… În acest proces nu s-a pus problema să alegi între ţară și partid, ci între ţară și Trump…Iar cei 43 senatori republicani l-au ales pe Trump, ceea ce va reprezenta o povara pe conștiința lor în viitor”.
Joe Biden: Democrația noastră „este fragilă”
Sâmbătă seară, noul președinte american, Joe Biden, a reacționat la votul exprimat în Senat atrăgând atenția că, „deși votul final nu a decis condamnarea, fondul acuzării nu este contestat. Acest trist capitol din istoria noastră ne-a reamintit că democrația este fragilă, că ea trebuie întotdeauna apărată. Noi va trebui să rămânem vigilenți”.
De ma voi trezi si voi reveni la Casa Blanca, pre multi am sa popesc si eu !