5.4 C
București
duminică, 28 februarie

Emmanuel Macron cheamă la coordonare mondială a vaccinărilor. Trebuie cooperat inclusiv cu Rusia și cu China

“Lupta împotriva coronavirusului trebuie să fie universală”, susține președintele Franței într-un interviu acordat ziarului “Journal du Dimanche”(JDD). În opinia domniei sale, “cooperarea planetară în privința vaccinării a devenit indispensabilă, dacă se dorește imunizarea pretutindeni în lume”. “Acest război mondial împotriva Covid-19 nu va fi câștigat decât cu prețul celei mai mari cooperări internaționale… Suntem deja angajați într-o luptă împotriva variantelor virusului, ceea ce reprezintă o cursa contra cronometru și, fără o acțiune colectivă internațională rapidă, eficientă și solidară, apare riscul ca virusul să ne scape”, a insistat președintele Macron în interviul său.

“Fiecare săptămână contează”

JDD informează că vineri, reprezentanți ai Elysée au participat la o reuniune a Inițiativei ACT-A (accelerator al acțiunii), pilotată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), având drept scop “coordonarea unui răspuns global, just și solidar împotriva Covid-19”. Pentru majoritatea participanților, între care și directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, nimic nu aduce vaccinarea în țările bogate dacă nu se face nimic, sau se face prea târziu în țările sărace.
În acest context, Emmanuel Macron atrage atenția că “ne aflăm într-o pandemie în sânul pandemiei și acesta este momentul să fim inteligenți… Țările africane ne întreabă pe bună dreptate cum pot avea acces la vaccinuri”. Inițiativa ACT-A, a remarcat președintele Macron, va permite asigurarea a peste 2 miliarde de doze de vaccinuri la un preţ mai convenabil decât dacă fiecare țară ar fi negociat separat. “Asta este deja o reușită, dar trebuie accelerate eforturile, întrucât fiecare săptămână contează”, a avertizat președintele Franței.

Se impune cooperarea cu noua administrație Biden

Această mobilizare nu are șanse de succes, potrivit lui Macron, fără sprijinul noii administrații Biden. De notat că nu doar revenirea imediată a Statelor Unite în OMS are o mare importanţă, dar președintele Biden a deblocat mai multe miliarde de dolari pentru finanțarea eforturilor ACT-A. “Acesta a fost unul din primele subiecte pe care le-am abordat cu președintele Biden”, a informat președintele Macron, exprimându-și surprinderea că alte mari puteri nu se alătură eforturilor colective. “Noi”, a spus Macron, “trebuie să lucrăm de asemenea cu China și Rusia pentru ca vaccinurile create de oamenii lor de știință să se integreze în acest mare efort multilateral contra pandemiei, de îndată ce produsele lor vor avea autorizările necesare din partea OMS”.

Foto: By U.S Department of State – https://www.flickr.com/photos/statephotos/50609697368/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97804812

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Sa, e o problema sanitara foarte serioasa ! Trebuie sa ne coordonam injectarea cu masonii aia mascarici din Francia si dim ue !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW