duminică, 5 aprilie, 2020
13.1 C
București

Procesul de destituire a președintelui Donald Trump: A început faza din Senatul american

Marți, 21 ianuarie, s-au deschis în Senatul american dezbaterile în procesul de destituire a președintelui Donald Trump. Reamintim că doar doi foști președinți americani – Bill Clinton și Andrew Johnson – au mai făcut obiectul unei astfel de proceduri, ei fiind însă achitați.

Donald Trump se află în fața a două grave capete de acuzare. În primul rând, abuzul de putere în “afacerea ucraineană”. În centrul acestei acuzații se află un apel telefonic al lui Trump către președintele Volodimir Zelenski. Președintele american este acuzat că ar fi făcut presiuni asupra președintelui ucrainean pentru a declanșa o anchetă privind afacerile derulate la Kiev de fiul candidatului democrat cel mai de temut la viitoarele alegeri prezidențiale, Joe Biden. Trump este acuzat că a mers cu presiunile până la a pune în balanță un ajutor militar crucial pentru Ucraina. În plus, congresmenii democrați îi reproșează lui Trump că a blocat transmiterea de documente, precum și prezentarea unor martori la audieri în cadrul Camerei Reprezentanților. Aici este vorba de alt capăt de acuzare – crearea de obstacole în calea activităţii Congresului american.

Într-un dosar de 111 pagini, deputații democrați invită Senatul să condamne și să-l destituie pe președinte, în virtutea “dovezilor împovărătoare” existente la dosar și cu sublinierea că președintele a pus astfel în pericol securitatea națională.

Linia de apărare a lui Donald Trump

Potrivit avocaților lui Trump, procedura de destituire este “nulă din punct de vedere constituțional”. Ei susțin că are loc “o pervertire periculoasă” a Constituției, atacând de fapt “dreptul americanilor de a-și alege liber președintele”. Acesta este unul dintre principalele argumente invocate în mod repetat de Donald Trump în mesajele sale din ultimele luni pe rețelele de socializare. Apărarea neagă de asemenea faptele reproșate președintelui. Privitor la ajutorul militar destinat Ucrainei, se reamintește că el a fost ulterior deblocat, fără însă a se preciza că între timp scandalul izbucnise deja.

Senatul american a cerut, încă de luni, achitarea “imediată” a președintelui.

Desfăşurarea procesului

Cei 100 de membri ai Senatului sunt jurații procesului condus de șeful Curții Supreme, John Roberts.

Echipa acuzatoare este constituită din 7 procurori desemnați de Camera Reprezentanților, care a efectuat ancheta și l-a inculpat pe președinte

Apărarea este în mâna avocatului Casei Albe, Pat Cipollone, acompaniat de doi avocați celebri: marele specialist în constituționalitate Alan Dershowitz, care a mai apărat și alte celebrități, inclusiv în afacerea Lewinsky ce a determinat – fără succes – declanșarea procesului destituirii lui Bill Clinton.

Prima etapă a actualului proces ce-l vizează pe Trump este cea de marți, 21 ianuarie. În cadrul ei sunt fixate regulile procesului. Senatorii vor decide timpul rezervat prezentării acuzării și a apărării, vor determina durata formulării întrebărilor puse de senatori. Ei trebuie să se pronunțe într-o chestiune esențială, respectiv dacă vor fi audiați martori. Democrații doresc audierea consilierilor apropiați lui Donald Trump, audieri care până acum au fost respinse de republicani și de președinte personal.

Articolul precedentStatul Islamic are un nou șef
Articolul următorCine aprinde lumina?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Marcel Vela, control de rutină în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat

Ministrul de interne, Marcel Vela a efectuat un control de rutină în Punctul de Trecere a Frontierei...

Bun venit în secolul XXI

Cel de al Treilea Război Mondial, economic și social, provocat de epidemia cu Covid 19 este considerat...

Donald Trump avertizează: “Americanii vor trăi în zilele următoare o perioadă oribilă”

Epidemia de coronavirus se propagă într-un ritm fulgerător în Statele Unite. Peste 300.000 de americani sunt deja...

Coronavirus: Record de morți în Regatul Unit. Un bilanț îngrijorător în rândul tinerilor și al copiilor

Un nou record, de 708 morți, a fost înregistrat într-o singură zi în Regatul Unit. În total,...

TRENDING

”Răsăritul luncii”, piatră de hotar pentru destinele omeneşti

În scrierea ”Răsăritul luncii”, apărută anul acesta la...

«Vestele galbene», pentru a 15-a sâmbătă consecutiv în stradă

Sâmbătă, 23 februarie, informează Ministerul francez de Interne,...