12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Procurorul Mueller nu l-a «spălat» pe Donald Trump de suspiciuni, ci a aruncat mingea în terenul Congresului american

Ieșind cu declaraţii publice pentru prima oară în ultimii doi ani, procurorul special Robert Mueller a afirmat miercuri că inculparea lui Donald Trump nu ar fi fost legală, în ciuda serioaselor suspiciuni că a pus piedici justiției pentru clarificarea rolului său și al apropiaților săi în «ancheta rusă».

Inculparea lui Trump, a insistat Robert Mueller, «nu a fost o opțiune», citând cadrul legal care interzice punerea sub urmărire a unui președinte în exercițiu în fața justiției obișnuite. Ne amintim graba cu care Donald Trump «a închis» subiectul, dornic să se închidă un dosar ce i-a otrăvit primii doi ani ai mandatului de președinte al Statelor Unite.

Revenirea la viața privată

În rara sa apariție publică, Robert Mueller, un fost șef al FBI foarte respectat de către ambele tabere politice, a mai subliniat că nu a considerat «potrivită» o audiere în Congres, în ciuda insistențelor democraților de a-l asculta direct pe președinte în dosarul respectiv. Spre surpriza generală, Mueller, un bărbat auster și metodic, a ieșit din atitudinea sa rezervată pentru a pune capăt investigațiilor sale, fără a face o ultimă revelație. «Părăsesc Ministerul Justiției și mă întorc la viața privată», a declarat el, atunci, vizibil emoționat. El a predat rezultatele anchetei sale, un voluminos document, dat publicității la mijlocul lunii aprilie într-o versiune din care lipseau datele confidențiale și «mărturia sa de credință». În luarea sa de poziție de miercuri, Robert Mueller a reluat principalele sale concluzii, spunând din nou că Rusia a desfășurat «eforturi multiple și sistematice» pentru a influența alegerile din 2016. Numai că, relevă acum procurorul Mueller, deși a avut dovezi referitoare la multiple întâlniri ale echipei de campanie a lui Trump cu personaje de origine rusă, ancheta nu a permis strângerea unor «suficiente probe» care să dovedească existența unei înțelegeri între Moscova și echipa miliardarului republican. În ce privește cel de-al doilea obiectiv al anchetei, respectiv suspiciunile privind piedicile puse de Trump justiției, Robert Mueller și-a justificat decizia de a nu tranșa totuși lucrurile. «Un președinte nu poate fi pus sub urmărire pentru o infracțiune federală câtă vreme se află în funcție, ceea ce e anticonstituțional», a explicat Mueller. «Ar fi fost injust să acuz pe cineva de un delict dacă el nu se poate apăra în justiție», a adăugat procurorul.

Destituirea

În consecință, Robert Mueller a aruncat mingea în terenul Congresului. El reamintește că în Constituția americană este prevăzută o procedură din afara sistemului judiciar pentru a pune în acuzare un președinte în exercițiu, cea denumită «impeachment». Reacția imediată a parlamentarului democrat Jerry Nadler, președintele Comisiei judiciare a Camerei Reprezentanților, a fost imediată: « Este de datoria Congresului să răspundă delictelor , minciunilor și altor fapte ale președintelui Trump , lucru pe care-l vom face». Nu sunt puțini deputați democrați, care dețin majoritatea în Camera reprezentanților, dornici să înceapă procedura de destituire a lui Donald Trump. Un scenariu cu puține șanse de succes dacă avem în vedere că republicanii dețin majoritatea în Senat. Democrata Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, a avut miercuri, după declarația-surpriză a lui Robert Mueller, o atitudine «prudentă», spunând doar că «ancheta Congresului va continua…că americanii merită să cunoască adevărul», evitând însă enunțarea procedurii de destituire. Democrații au făcut uz de puterea ce o dețin pentru a încerca adunarea tuturor elementelor posibile legate de dosarul rus și rolul lui Donald Trump în obstrucționarea justiției. Au cerut permisiunea de a avea acces la întregul raport al lui Robert Mueller și au invitat martori-cheie. Au sperat să-l audă pe Mueller în Congres, dar nu i-a fost adresată până acum o astfel de invitație. În ce privește Casa Albă, aceasta îi acuză pe democrații din Congresul american că vor să reînceapă întreaga afacere și se știe deja că, la fel că până acum, Casa Albă refuză orice cooperare la diverse anchete declanșate de Camera Reprezentanților.

Președintele Trump se consideră nevinovat

Reacționând la declarația de miercuri a procurorului Mueller, Donald Trump consideră că acesta nu a adus nimic nou în ancheta privind «doasrul rus» și că este timpul «să întoarcem pagina… Nu au fost suficiente probe în acest caz și, în țara noastră, în astfel de situații, o persoană este declarată nevinovată»Afacerea este închisă!Merci», a conchis Trump în mesajul său difuzat pe Twitter.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW