Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula proiectul „Cursuri de perfecționare a cadrelor didactice care predau limba română, sau în limba română, în Republica Moldova, în special în UTA Găgăuzia”, la Pașcani, în perioada 13-18 iulie 2019. Proiectul se va desfășura în parteneriat cu Episcopia Basarabiei de Sud și Inspectoratul Școlar Județean Iași, conform unui comunicat al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi.
Stagiul de perfecționare se va desfășura pe parcursul a șase zile, având două teme majore: Metodica predării limbii române și Psihopedagogie școlară. Cursurile vor fi predate de profesori metodiști de la Inspectoratul Școlar Județean Iași. La cursuri vor participa 20 de profesori care predau limba română, sau în limba română, în Republica Moldova. Dacă în prima parte a zilei profesorii din Comrat și Vulcănești vor învăța cum să crească atractivitatea și calitatea actului educațional în limba română, în partea a doua a zilei aceștia vor putea vizita diferite obiective turistice din Pașcani (Protoieria Paşcani, Primăria Pașcani, Clubul Copiilor din Pașcani) și Iași (UAIC din Iași – Sala Pașilor pierduți, Palatul Culturii, Biblioteca Centrală Universitară, Casa Pogor, Palatul Unirii), dar și mănăstirile Neamț și Secu, sau Palatul ”Al. I Cuza”-Ruginoasa.
Acțiunea își propune promovarea și susținerea învățării în limba română, precum și creșterea calității și atractivității actului educațional în limba română, în special în zonele în care ponderea românilor în populația localităților respective este mică sau foarte mică, în special în UTA Găgăuzia, Republica Moldova.
Proiectul se încadrează în Programul de Educație „Apostol Mărgărit”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.