11.7 C
București
joi, 4 martie

Proiect pentru decarbonizare prin înlocuirea gazelor naturale cu hidrogen verde

Un consorțiu internațional format din 40 de organizații din Spania, Germania, Elveția, Italia și Grecia, condus de ETRA, structură finanțată de Smartenergy, care implementează tehnologia Sunfire, folosind experiența tehnică a Enel Green Power în producția de hidrogen verde și, de asemenea, parteneri de cercetare precum ITO (Instituto Tecnológico de la Energía), lansează ORANGE.BAT, o inițiativă ambițioasă de integrare a hidrogenului verde în industria ceramicii din Europa. ORANGE.BAT beneficiază de sprijinul instituțional strategic din partea Generalitat Valenciana, guvernul regional din Valencia, care este membru al consorțiului.

Proiectul ORANGE.BAT setează premisele pentru decarbonizarea completă a unui sector industrial cu un consum energetic și emisii de CO2 ridicate prin înlocuirea gazelor naturale cu hidrogen verde folosit drept combustibil de ardere și este condus de 26 de utilizatori finali industriali din clusterul regional de ceramică al Comunitat Valenciana, împreună cu cele două asociații care reprezintă întregul sector (ASCER și ANFFECC). Consorțiul de proiect a depus o cerere de finanțare în cadrul „Green Deal Call” al UE pentru a contribui la depășirea provocărilor financiare cu care se confruntă proiectele de pionierat la scară industrială în contextul accelerării economiei hidrogenului ecologic. Dacă obține finanțarea necesară, este estimat că electrolizorul va deveni operațional la începutul anului 2024.

Pentru ca hidrogenul să fie produs, parteneriatul include actori industriali majori, firme de investiții, centre de cercetare, instituții și grupul beneficiarilor produselor din industria ceramicii.. Acest lucru permite ORANGE.BAT să acopere întregul lanț valoric, de la generarea și stocarea hidrogenului verde, nu doar până la consumul acestuia, ci la distribuția lui către consumatorii finali. Centrala-pilot la scară largă va fi amplasată în apropiere de Castellón (Spania), într-unul dintre cele mai importante grupuri industriale ceramice din Europa, care concentrează 95% din industria ceramică din Spania și 33% din emisiile de CO2 din regiunea Valencia.

„Să lucrăm la acest proiect din faza de idee și structurarea ORANGE.BAT pentru a atrage investiții este o experiență excelentă; odată cu acest proiect, Ecosistemul Hidrogenului Verde devine realitate”, a declarat Christian Pho Duc, Managing Director H2 Projects, Smartenergy. „Unindu-ne forțele cu parteneri puternici și cu experiență vom permite decarbonizarea industriilor în care emisiile de carbon sunt greu de redus”.

„Pentru Enel Green Power, hidrogenul verde reprezintă singura soluție cu adevărat sustenabilă care poate susține decarbonizarea sectoarelor în care emisiile de carbon sunt greu de diminuat, în cazul cărora electrificarea consumatorilor finali nu este o soluție simplă. Din acest considerent, suntem încântați să facem parte din consorțiul ORANGE.BAT. Doar prin deschidere și colaborare cu alți parteneri putem dezvolta noi servicii care utilizează energia pentru a răspunde unor provocări globale”, a declarat Paola Brunetto, Head of Hydrogen Business Unit, Enel Green Power.

În linie cu principiile economiei circulare, ORANGE.BAT valorifică produsele secundare ale electrolizei, consumate sau generate în procesul industrial. Ulterior, consumul de gaze naturale este înlocuit cu hidrogen verde, evitând emisiile de CO2, oxigenul rezultat este utilizat în vederea îmbunătățirii procesului KILN, iar căldura generată este utilizată pentru încălzirea industrială și rezidențială, pentru a obține o eficiență energetică maximă pe întregul lanț valoric.

„ETRA consideră că hidrogenul verde este un instrument foarte puternic pe care Europa îl poate folosi pentru a-și atingă obiectivele ambițioase de decarbonizare, în special atunci când vine vorba de sectoarele cu un consum intensiv de energie, precum industria ceramicii. În lumina obiectivelor ambițioase ale ORANGE.BAT, suntem bucuroși să fi încheiat un parteneriat de talie mondială care acoperă întregul lanț valoric al hidrogenului verde. Cu siguranță, este o provocare, pe care o vom aborda din prisma experienței noastre de peste 30 de ani în managementul proiectelor inovatoare de anvergură – ETRA este printre primele 1% cele mai inovatoare companii din UE – și toate cunoștințele și soluțiile inteligente aplicate în proiecte energetice”, a declarat Antonio Marqués Moreno, director de tehnologie și inovare al ETRA și coordonator ORANGE.BAT. Pentru realizarea proiectului, compania germană Sunfire pune la dispoziție un electrolizor alcalin presurizat de 100 MW. Tehnologia de electroliză alcalină Sunfire este cea mai fiabilă tehnologie disponibilă în prezent pe piață. Cu un timp de operare de peste 90.000 de ore, acesta funcționează la o presiune de lucru de până la 30 bari, fără a fi nevoie de compresie, și are o durată de viață dovedită de mai bine de 20 de ani.

„Provocarea tranziției energetice este de a aduce surse regenerabile în sectoare dominate, în mare parte, de petrol și gaze. Cu soluțiile noastre de electroliză, îi ajutăm pe clienți să dezvolte un ecosistem de hidrogen verde și să își reducă amprenta de carbon. Ne bucurăm să contribuim cu expertiza și tehnologia de încredere la consorțiul ORANGE.BAT. Împreună cu parteneri industriali puternici și stakeholderi locali, vom face un pas semnificativ în direcția unui viitor decarbonizat”, spune Nils Aldag, CEO Sunfire.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW