Proiectul Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi îşi propune cercetarea, promovarea şi protejarea satelor mehedinţene. Arhitectura tradițională, ca expresie a modului de viață şi a tradiţiilor culturale ale zonei a fost punctul de plecare pentru acest proiect.
Studenții facultăților de arhitectură, sociologie, antropologie, istorie, management, marketing și comunicare sunt invitați să participe, între 19 august și 2 septembrie, la școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți” – oportunitate pentru studenți de a pune în practică competențele aferente specializărilor pe care le urmează și să experimenteze munca în echipă alături de studenți specializați în discipline conexe.
Ediția 2019 a școlii de vară le propune participanților să exploreze potențialul de dezvoltare culturală și turistică a satului Balta, județul Mehedinți, din prisma specializărilor pe care le urmează și în relație cu o serie de discipline complementare. Studenții vor avea prilejul să contribuie la valorificarea arhitecturii vernaculare specifice regiunii Mehedinți printr-o abordare strategică, multidisciplinară.
În cadrul activităților teoretice și practice din programul școlii, studenții vor elabora, sub îndrumarea specialiștilor în management cultural, arhitectură și antropologie, modele de dezvoltare a unui ecomuzeu și vor fi implicați în restaurarea și reconversia unei case tradiționale din satul Balta.
„La edițiile precedente ale școlii de vară, am descoperit, împreună cu studenții, că satul Balta poate integra conceptul de ecomuzeu, adică un soi de «înțelegere» a membrilor comunității prin care se angajează să păstreze și să valorifice patrimoniul local pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei. Anul acesta, alături de participanții la școală, vom continua demersurile de fundamentare ale ecomuzeului, care sperăm să devină un model de bune practici pentru alte localități rurale din România care se bucură încă de prezența elementelor de patrimoniu local, cultural și natural deopotrivă.”, a declarat Bianca Bălșan, Președintele Asociației MAIE.
Înfiinţat acum 10 ani, geoparcul Platoul Mehedinţi este un mediu natural unic, cu o topografie, climă, floră şi faună foarte generoasă. Din păcate, la fel ca în alte zone rurale, satele din acest spaţiu au numeroase probleme: reducerea veniturilor din arhitectură, exodul rural, pierderea tradiţiilor.
În perioada iulie-septembrie 2014, Asociația pentru Mișcare și Acțiune Europeană (MAIE) a realizat primul proiect în această zonă, un studiu de caz în comunele Balta, Isverna şi Ponoarele. Prin prezentarea celor mai valoroase obiective locale de patrimoniu, prin abordarea critică a peisajului arhitectural şi prin promovarea unor strategii de dezvoltare integrată, proiectul contribuie la păstrare identităţii regionale specifice.