Săptămâna trecută a fost organizat la București Forumul “Improving Employment Quality through Skills Enhancement and Global Collaboration: a challenge for Italian companies in Romania – Experiences and best practices in light of OECD Standards”, organizat de Ambasada Italiei în România și de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale din România. În cadrul acestui forum, Giulio Bertola, Președinte Confindustria România, a prezentat rezultatele extraordinare ale proiectului VINO ACASA, dedicat disporei românești.
În derularea proiectului, Bertola a realizat două analize: motivele plecării diasporei, în vederea limitării acesteia, și motivele care împiedică întoarcerea, pentru a ajuta diaspora să se întoarcă în patrie, două modalități care aplicate în același timp, au permis proiectului să aducă o contribuție semnificativă la inversarea procesului migrațional dintre România și Italia.
Puterea și inovația Proiectului VINO ACASA se bazează pe 5 beneficii fundamentale care converg într-un singur proiect pentru întoarcerea cetățenilor români în patrie în condiții de demnitate și siguranță.
Patru dintre aceste beneficii sunt oferite de partenerii non-profit ai proiectului: Confindustria Romania – front-end instituțional și instituție care gestionează locurile de muncă, MBA Mutua, pentru partea de asistență medicală privată în Italia și România, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca pentru cursuri de formare, AMR – Asociația Municipiilor din România pentru sprijin în reducerea birocrației. Toate sunt entități nonprofit la care se adaugă un al cincilea beneficiu, oferit de băncile membre Confindustria România, reprezentat de accesul la credit pentru achiziționarea unei locuințe moderne și confortabile sau pentru planificarea accesului la asistență medicală în condiții financiare subvenționate.
Până în prezent, rezultatele VINO ACASA sunt extraordinare: peste un milion de români la care a ajuns comunicarea proiectului, peste 21.000 de interacțiuni pe social media, peste 1.100 de familii înscrise pe Portalul VINO ACASA (în total 3.500 de resurse), ianuarie 2025 – primele persoane din diasporă s-au angajat în România prin intermediul proiectului.
Proiectul VINO ACASA, creat pentru a identifica și a sprijini întoarcerea forței de muncă specializate în România, a fost selectat de către ONU (United Nations on Migration), în cadrul rețelei internaționale de proiecte care respectă obiectivele GCM (Global Compact for Migration).
VINO ACASA respectă 4 dintre obiectivele cheie ale Națiunilor Unite în ceea ce privește migrația: Obiectivul 3: Informații accesibile, Obiectivul 7: Reducerea vulnerabilității, Obiectivul 19: Dezvoltare durabilă, Obiectivul 21: Repatriere în condiții de siguranță și demnitate. VINO ACASA este primul și singurul proiect din țara România care a fost acceptat în rețeaua internațională de proiecte care aderă la GCM (Global Compact for Migration).
A intra în această prestigioasă rețea a însemnat plasarea acestui angajament la un alt nivel internațional, contribuind activ, prin inovație în cadrul proiectului, nu doar la dinamica obișnuită dintre mediul de afaceri și instituțiile din România, ci și la dinamica față de organizațiile globale care se ocupă de tema migrației și oportunitățile generate de aceasta. Acest record plasează Confindustria România drept principalul contributor al țării pe probleme de diasporă, migrație și Talent Shortage.