Vremea frumoasă în perioada de primăvară și vară este propice plimbărilor în aer curat și te încurajează să profiți de numeroasele beneficii ale naturii în afara orașului. Este, de asemenea, o perioadă de risc crescut de mușcături de insecte. Țânțarii, muștele sau căpușele așteaptă să te atace pe tine și pe copilul tău.
Copiii nu sunt capabili să se protejeze împotriva insectelor, așa că noi adulții suntem pe deplin responsabili pentru a le oferi cea mai bună protecție. De aceea, există mai multe moduri dovedite de a face acest lucru.
De ce sunt periculoase insectele?
Rezervoarele de apă stătătoare sunt adevărate zone de reproducere pentru țânțari, iar acestea sunt foarte frecvente pe malul mării, lângă lacuri sau în parcuri cu iazuri. Căpușele se găsesc mai ales în păduri, dar și în pajiști, printre desișuri și în parcurile orașului. Evită să mergi pe sub copaci, iar copilul tău ar trebui să poarte haine care îi protejează corpul: mâneci lungi, șapcă sau pălărie.
Un corp care nu este acoperit în niciun fel este mult mai ușor de afectat de mușcăturile insectelor, de aceea, merită să folosești, pe lângă haine răcoroase, și produse de protecție anti insecte.
Dacă vremea permite, spală copilul înainte de fiecare plimbare. Țânțarii au organe termologice pentru a detecta transpirația umană si, prin urmare, atacă mai des oamenii transpirați. Ei își aleg victimele într-un mod similar.
Folosește o husă pentru cărucior
Din păcate, nu numai în vecinătatea rezervoarelor de apă, trebuie să ții cont de potențialele mușcături de țânțari sau muște – vara nu este greu să le găsești și în orașe. Prin urmare, merită să folosești o plasă de țânțari pentru cărucior sau pat, cu o plasă groasă prin care nici cele mai mici insecte nu vor putea trece.
Este o protecție foarte eficientă pe timp de noapte și pentru copiii mici care nu părăsesc căruciorul în timpul plimbărilor. Țânțarii și alte insecte atacă în principal dimineața devreme și seara, așa că ar trebui să ții cont de faptul că mersul pe jos în aceste ore poate expune copilul în mod deosebit la mușcături. Este imperativ ca un copil să poarte șosete și pantofi acoperiți atunci când se plimbă prin pădure sau în parc și să folosești un spray anti țânțari potrivit pentru cei mai mici membrii ai familiei.
Folosește produse de protecție contra insectelor
Pe piață există multe substanțe de respingere a insectelor. Înainte de a cumpăra un anumit produs, este recomandat să verifici cu atenție compoziția acestuia, mai ales atunci când acestea urmează să vină în contact direct cu pielea delicată a bebelușului tău. Produsul trebuie să fie cât mai natural, fără alcool, coloranți sau parabeni.
Acordă o atenție deosebită faptului că produsul nu trebuie să conțină substanțe care pot provoca alergii. Evaluează preparatul nu numai în ceea ce privește compoziția sa, ci și durata de acțiune – unii agenți lucrează până la câteva ore, atât ziua, cât și noaptea.
De asemenea, în timpul verii, nu doar insectele pot aduce probleme, ci și soarele. De aceea nu trebuie să uiți de produsele de protecție solară, pe lângă cele contra insectelor.
Verifică hainele și corpul copilului după fiecare plimbare
După fiecare plimbare, verifică-te bine atât pe tine, cât și copilul. Scutură-i hainele bine, căci astfel poți observa o căpușă care nu a pătruns încă în piele. Dacă se întâmplă acest lucru, nu intra în panică și încearcă să rămâi calm. Scoate-o de pe pielea bebelușului tău cu o mișcare blândă, dar fermă. Dacă a început deja să străpungă epiderma, folosește o pensetă pentru a te asigura că nu rămâne nicio parte din ea în corpul copilului.
Căpușele se lipesc cel mai adesea în locurile în care pielea este cea mai caldă și mai delicată, adică în zona locurilor intime, sub genunchi, axile, în spatele urechilor și pe cap. Acestor zone ar trebui să li se acorde o atenție deosebită atunci când verifici corpul copilului. Nu orice căpușă este purtătoare de borelioză, dar fiecare întâlnire cu acești paraziți ar trebui să fie consultată cu un medic pediatru care va oferi instrucțiuni despre cum să procedezi în cazul unei mușcături.
Din păcate, niciuna dintre metodele de mai sus nu oferă protecție 100% împotriva mușcăturilor. Dacă observi o leziune a pielii suspectă pe corpul unui copil, merită să consulți un medic. În cele mai multe cazuri, nu vor fi motive de îngrijorare, dar acest lucru nu trebuie subestimat, deoarece insectele pot transmite boli grave.