Protocol de colaborare între Ministerul Muncii și MAI pentru informarea și protecția sporită a lucrătorilor sezonieri în străinătate

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au semnat marți, 30 martie 2021, un Protocol de colaborare care prevede acțiuni de informare a cetățenilor români care lucrează sezonier în străinătate, precum și acțiuni de control a agenților de plasare a forței de muncă și a agenților de muncă temporară. 

Documentul face parte dintr-un Plan de acțiune mai amplu al Ministerului Muncii pentru anul 2021, care urmărește creșterea gradului de informare a lucrătorilor sezonieri cu privire la drepturile pe care le au atunci când aleg să muncească în străinătate, în vederea diminuării riscurilor și vulnerabilităților care apar în condiții de muncă ilegale și pentru asigurarea unei protecții sporite a acestora.

Experiența anilor trecuți ne-a arătat că, anual, în luna martie, mulți cetățeni români pleacă să lucreze sezonier în țări din spațiul UE. Știm bine că, din păcate, mulți dintre ei pleacă pe filiere informale, fără a se asigura că vor avea contract de muncă și că le vor fi respectate niște condiții decente de trai. Vrem ca aceste situații de abuz asupra lucrătorilor români să înceteze, iar pentru ca lucrurile să se schimbe este extrem de important ca oamenii să aibă informații corecte, iar noi, autoritățile, să venim în întâmpinarea nevoilor lor și să îi sprijinim”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Protocolul încheiat între cele două instituții prevede ca Ministerul Afacerilor Interne să asigure difuzarea spotului publicitar/spoturilor publicitare, precum și a celorlalte materiale dedicate campaniei, la sediile unităților/subunităților MAI, stabilite de comun acord cu MMPS, ca măsură de informare și prevenție, să asigure crearea unei secțiuni pe pagina web de start a MAI :“EȘTI LUCRĂTOR SEZONIER ÎN STRĂINĂTATE?– Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile pentru a fi protejat!­” și să participe, după caz, la elaborarea de ghiduri, instrucțiuni, notificări care au legătură cu Planul, conform domeniului de competență.

Documentul mai prevede că în cadrul activităților comune, MAI, prin Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția de Frontieră Română și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane va asigura sprijin, potrivit competențelor legale, reprezentanților MMPS pe timpul realizării acestora.

Astfel, prin acțiuni de informare, verificare și control, comune cu inspectorii de muncă sau separat, a agenților de plasare a forței de muncă, a agenților de muncă temporară sau a persoanelor care pleacă pe cont propriu agenții MAI vor verifica și modul în care sunt puse în aplicare măsurile și restricţiile impuse în contextul pandemiei de Covid-19.

În cadrul campaniei “EȘTI LUCRĂTOR SEZONIER ÎN STRĂINĂTATE?– Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile pentru a fi protejat!­”, Ministerul Muncii a realizat un spot publicitar și a făcut deja demersuri pentru difuzarea acestuia pe canalele de informare în masă video și audio.

Un protocol similar a fost încheiat și cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, instituție care, printer altele, va asigura sprijinul necesar pentru distribuirea pliantelor de informare care fac parte din campanie, în punctele de plecare ale lucrătorilor, precum și să faciliteze difuzarea spoturilor de informare în gări, aeroporturi, stații de metrou, acolo unde există sisteme video.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW