Provocări pe plan financiar la început de an, dar și oportunități

După o perioadă de concedii, relaxare și bună dispoziție alături de prieteni și familie, cei mai mulți români au revenit sau urmează să revină în perioada imediat următoare la rutina din care fac parte munca de zi cu zi și alte atribuții esențiale.

Din punct de vedere psihologic, această trecere este uneori dificilă, mai ales că există în multe cazuri și alte elemente de stres, printre care faptul că la final de an s-au înregistrat cheltuieli mai mari decât de obicei, existând eventual și unele datorii.

Începutul de 2022 poate fi pentru multe persoane prilej de optimism, cu planuri curajoase pe plan personal și profesional. Însă chiar și cei mai optimiști oameni ajung de obicei, în scurt timp, să treacă prin momente de presiune, când ambiția le este încercată.

Psihologii au calculat chiar un moment din an când se înregistrează cea mai tristă zi – în jur de mijlocul lunii ianuarie.

După mini-vacanța de sărbători, se părăsește confortul casei sau cel al hotelului dintr-o eventuală călătorie și se merge din nou la serviciu, cu provocările obișnuite și cu o mulțime de griji.

În funcție de persoană, acest moment de maximă neplăcere poate apărea chiar în prima zi din nou la muncă sau după 2-3 săptămâni, când stresul se acumulează.

Pe plan financiar, există multe provocări legate în principal de avalanșa de cheltuieli de la final de 2021, când spiritul sărbătorilor de iarnă i-a făcut pe mulți să fie mai dispuși decât de obicei să facă diverse achiziții personale, să ofere cadouri, să fie generoși în general.

Dacă bugetul este acum nesatisfăcător pe moment, se poate apela pe termen scurt la credite rapide care să restabilizeze situația financiară. Însă dincolo de un astfel de credit de nevoi personale, eventual un credit online rapid, este de maximă importanță realizarea unui plan financiar pentru următoarele luni, astfel încât să se evite noi momente de presiune ridicată pe buget.

Se poate observa la început de an că până și unele mari hipermarketuri se aprovizionează mai puțin, căci se așteaptă ca oamenii să micșoreze nivelul de consum de orice fel. Pe sectorul de bunuri de folosință îndelungată, scăderea de vânzări este enormă în luna ianuarie.

Toată lumea economisește, caută să evite cât mai multe cheltuieli care nu sunt urgente. Să nu uităm că poate exista și presiunea cu plata taxelor locale – inclusiv impozite pe clădiri și bunuri către autoritățile din orașul sau comuna de domiciliu.

Dacă provocările pe plan financiar pot fi rezolvate astfel cu un eventual împrumut rapid (urmat de plată eșalonată, în rate fixe lunare) și de un management mai bun al banilor proprii în viitorul imediat, nu trebuie ignorat faptul că în prima lună din an există și unele oportunități.

Tocmai pentru că retailerii nu au încasări, pot exista campanii promoționale agresive, lichidări de stocuri. Acest lucru se observă cel mai bine pe segmentul de fashion, în magazinele de îmbrăcăminte și încălțăminte din mall-uri, dar și din mediul online, unde se lansează reduceri succesive.

Cei care și-au păstrat ceva bani de rezervă se pot bucura de achiziții în acest moment, evitând cheltuieli mai mari în lunile următoare.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW