Prozatoarea, traducătoarea şi filologa Ileana Vulpescu a încetat din viaţă

Ileana Vulpescu, filologă, lexicografă, prozatoare, romancieră și traducătoare română, membră (din 1972) a Uniunii Scriitorilor, s-a stins din viață miercuri, 12 mai, la vârsta de 88 de ani.

Născută la Bratovoeşti, judeţul Dolj, la 21 mai 1932, Ileana Vulpescu a fost licenţiată în Litere la Universitatea din Bucureşti, a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă.
Ea este autoarea a numeroase romane, volume de proză scurtă, piese de teatru, dar şi repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr.

Conform Wikipedia, a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române (1959-1975).
Cel mai cunoscut titlu semnat de Ileana Vulpescu este ”Arta conversaţiei”, roman publicat în 1980, care s-a bucurat de ediţii multiple şi a reuşit să devină best-seller, potrivit RFI România.

Aceeaşi sursă arată că operele sale au fost recompensate cu distincţii precum premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, pentru romanul ”Rămas-bun” (1973), şi premiul Academiei Române, pentru ”Arta conversaţiei” (1981). În 2013, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Militar al României.
Ileana Vulpescu este cetăţean de onoare al comunelor Mârşani şi Bratovoeşti, dar şi al municipiului Craiova.

Alături de soţul său, poetul, traducătorul şi publicistul Romulus Vulpescu (1933 – 2012), ea a publicat repovestirea romanelor ”Gargantua” şi ”Pantagruel” de François Rabelais şi singură ”Extraordinarele aventuri ale lui Tartarin din Tarascon (Tartarin din Tarascon, Tartarin în Alpi, Portul Tarascon)” după Alphonse Daudet.

La 18 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit scriitoarei Ileana Vulpescu distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuţia remarcabilă avută la creşterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a lua contact cu literatura universală”. În acelaşi an, scriitoarea a primit titlul de cetăţean de onoare al Bucureștiului.

Personalitate complexă, cu operă de excepţie, Ileana Vulpescu şi-a lăsat o amprentă inconfundabilă asupra culturii româneşti.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW