Suntem obișnuiți ca răceala comună să apară în sezonul rece, însă aceasta se poate instala, lejer, și pe timpul verii. Există virusuri care rezistă și se transmit chiar și în medii calde, cum ar fi enterovirusul, care poate cauza răceală. Totuși, chiar și virusurile specifice sezonului rece pot fi prezente vara, cel mai cunoscut fiind, poate, rinovirusul. Totuși, răceala estivală poate fi mai agresivă decât cea din sezonul rece și poate dura mai mult. Pe lângă strănut, secreții nazale, febră și tuse, vine și cu diaree. Dacă și tu răcești des pe timp de vară, este posibil să ai imunitate scăzută sau să nu te protejezi corespunzător. Iată ce trebuie să faci.
Respectă măsurile de igienă
Cel mai important lucru, pentru a ține bolile departe, ține de respectarea măsurilor de igienă personală. Spală-te, întotdeauna, pe mâini înainte de masă și asigură-te că ai mereu cu tine un dezinfectant, ca să-ți igienizezi mâinile, de câte ori ai nevoie. Virusurile pot rezista ceva vreme pe obiectele atinse de persoanele purtătoare de diverse virusuri. De aceea, nu-ți atinge fața și nu mânca, dacă nu ți-ai spălat/dezinfectat mâinile.
Mănâncă sănătos
Sistemul imunitar trebuie și el alimentat și întreținut. Nutrienții din alimente au un rol foarte important în buna funcționare a organismului în ansamblu, dar și a sistemului imun. Unele vitamine și minerale-zincul, vitamina C, vitamina E, vitamina D-sunt implicate în activitarea imunității. Mănâncă variat și include zilnic în alimentație carne și produse de origine animală, fructe și legume proaspete, pește, cereale integrale și uleiuri vegetale crude. Cu o alimentație echilibrată, sistemul imunitar este pregătit să te apere de infecții.
Fă sport
Sportul influențează favorabil metabolismul și circulația sangvină. Activitatea fizică ajută la distribuirea nutrienților în toate țesuturile, dar și la curățarea eficientă a organismului de toxine, prin sistemul limfatic. De asemenea, imunitatea este activată prin intermediul sistemului limfatic, deoarece acesta produce și transporta anticorpi.
Evită fumatul
Pe lângă numeroasele efecte negative ale fumatului, acest viciu crește susceptibilitatea la infecții respiratorii și favorizează agravarea și prelungirea simptomelor. Evită, pe cât posibil, să fumezi, dar și să stai în preajma celor care fac asta.
Hidratează-te
Bea în jur de 8 pahare de apă pe zi, cel puțin pe timpul verii. Un nivel optim de apă în organism este esențial pentru o bună funcționare a sistemului imunitar. Toate celulele au în componență apă, care are rolul de mediu de reacție. Așadar, deshidratarea poate împiedica unele reacții naturale de apărare.
Evită contactul cu persoane răcite
Persoanele care prezintă semne de răceală sunt o sursă sigură de infectare, dacă imunitatea ta este slăbită. Virusurile se transmit prin vorbire, râs, strănut și tuse. De aceea, evită contactul direct cu bolnavii și păstrează o distanță de cel puțin 2 metri față de ei.
Odihnește-te suficient
Lipsa somnului poate produce dezechilibre hormonale și crește nivelul de stres, ceea ce perturbă activitatea sistemului imunitar. Un adult are nevoie de minim 7 ore de somn pe noapte, pentru ca organismul său să funcționeze corespunzător.
Ia suplimente pentru imunitate
Dacă te infectezi des, este important să-ți fortifici imunitatea și cu ajutorul suplimentelor alimentare care aduc un plus de nutrienți. Vitamina C, vitamina D, probioticele, echinacea și zincul sunt cele mai utile suplimente în ceea ce privește întărirea imunității. Ca alternativă, poți opta pentru un complex pentru imunitate, care conține mai multe tipuri de nutrienți și substanțe active.
În concluzie, răceala comună poate apărea și pe timpul verii. Urmează aceste sfaturi, în cazul în care răcești des, ai grijă să îți tratezi simptomele adecvat cu medicamente pentru răceală sau gripă.