Phil Hogan, comisarul european pentru Comerț, al doilea comisar forțat să demisioneze

Comisarul irlandez Phil Hogan și-a prezentat demisia marți, 26 august, în urma controversei create de participarea sa la o petrecere cu multă lume și unde nu au fost respectate toate măsurile de protecție contra pericolului răspândirii coronavirusului. S-a aflat de asemenea că, înainte de petrecerea respectivă, Hogan călătorise într-o zonă a Irlandei aflată în carantină.

Corespondentul RFI relatează că polemica declanșată în Irlanda după petrecerea din 17 august, la care au participat mai mulți oameni politici irlandezi, a dus la câteva demisii – ultima fiind cea a lui Phil Hogan.

El era un membru-cheie al echipei de la Bruxelles întrucât urma să negocieze acordul comercial de liber schimb între UE și Regatul Unit. Competența lui Hogan era mult apreciată, având în vedere că în perioada 2014 – 2019 el a fost Comisar european pentru Agricultură.

La Bruxelles, anunță corespondentul RFI, presa europeană cere Comisiei Europene să divulge locul de vacanţă al comisarilor europeni, mai ales al celor român, bulgar, francez, spaniol şi finlandez, ale căror țări sunt clasate „roșii” de către autorităţile belgiene. Ei vor fi obligați să respecte carantina de 14 zile la întoarcerea la Bruxelles şi vor putea părăsi Belgia doar în interes de serviciu, pentru perioade scurte de timp.

Explicația dată de Hogan președintei Comisiei Europene, dna Ursula von der Leyen, a fost că testul său de Covid 19 s-a arătat negativ în 5 august, considerând astfel că nu are nevoie să respecte carantina impusă de autorităţile irlandeze. În plus, Hogan a explicat că a făcut deplasarea respectivă pentru a-și recupera de la reședința sa din Kildare, zona aflată sub carantină, documente importante legate de negocierile comerciale ale țării.

Guvernul irlandez urmează să numească un alt candidat la funcția de comisar european pentru Comerț, iar pariurile sunt deschise. Surse apropiate dnei Von der Leyen, a cărei echipă nu deține suficiente femei, spun că este posibilă o candidatură feminină.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW