Alarmă în Franța. O cifră privind noii contaminați cu Covid-19 nemaicunoscută din luna aprilie: 5.429 miercuri, față de 3.304 marți, ca urmare a efectuării de teste pe scară foarte largă.
Primul-ministru al Franței, Jean Castex, a adresat miercuri populației un apel la „responsabilitate” în fața „recrudescenței epidemiei”, evocând în același timp direcțiile și sumele ce vor fi alocate de către stat vizând relansarea economiei țării- un plan ce urmează a fi prezentat săptămâna viitoare. Este vorba de acordarea unui ajutor în valoare de 2 miliarde de euro, îndeosebi culturii. „Cel puțin 100 miliarde de euro prevăzuți pentru relansarea economiei franceze vor merge la întreprinderile mici și mijlocii”, a anunțat premierul Jean Castex. Acesta a precizat la o întâlnire cu patronatul francez (MEDEF) că planul de relansare economică „va asigura un echilibru între marile și micile întreprinderi”.
Nou bilanț, miercuri, al efectelor pandemiei la nivel mondial
Covid-19 la nivel mondial: deja 820.000 decese înregistrate în perioada de la sfârșitul lunii decembrie până azi. Cel mai lovite sunt în continuare Statele Unite, cu 178.000 decese, urmate de Brazilia, cu 116.580 decese, Mexicul (61.450), India (59.449) și Regatul Unit (541.449).
Măsuri în diverse țări ale lumii pentru blocarea răspândirii virusului ucigaș
Metroul din New York a anunțat miercuri că își va reduce considerabil serviciile în cazul în care nu obține 12 miliarde de dolari ajutor pentru compensarea diminuării numărului de pasageri. De mai multe săptămâni, un mare număr de cetățeni ai capitalei economice americane continuă să lucreze de la domiciliu, evitând astfel aglomerația în trenuri și metrouri.
Relansarea turismului a mărit numărul contaminaţilor în Croația
Deschizând mult frontierele în cursul verii, s-a ajuns, miercuri la un număr zilnic record de contaminați, bilanțul de miercuri ajungând la un total de 8.800 persoane contaminate și 175 decese. Două treimi dintre contaminați au fost înregistraţi pe litoral. Interesant este faptul că autoritățile croate nu au impus situație de urgență, considerând că poate ține sub control situația nou creată și poate evita un eșec total al sezonului turistic (veniturile din turism s-au diminuat cu 70%).
O manifestație anti-mască de protecție interzisă la Berlin
Autoritățile berlineze au decis să interzică o manifestație de protest față de purtarea măștilor de protecție și față de alte măsuri restrictive împotriva pandemiei ce urma să aibă loc sâmbătă. Extrema dreaptă germană a lansat un apel la „rezistență”. Justificarea interdicției a fost o posibilă nerespectare a distanței fizice între manifestanți.
Germania a anunțat de asemenea miercuri prelungirea până la 14 septembrie a avertismentelor către călătorii în Europa, nu doar în cazul celor din afara UE, ci și din state europene cum ar fi Spania, regiunea pariziană a Franței și cea din sud-estul francez, din capitala Belgiei, și din mai multe regiuni din România, Bulgaria și Croația.
Belgia plasează Parisul în „zona roșie”
Ministerul belgian de Externe a adăugat miercuri și Parisul, plus alte câteva departamente franceze pe lista destinațiilor europene ai căror cetățeni nu pot fi primiți fără testare și carantinare.
.Primul ministru spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat punerea la dispoziția regiunilor a unui efectiv de 2 000 militari pentru a realiza trasajul contaminatilor.
Africa a depășit, se pare, punctul culminant al epidemiei
Această evaluare provine de la Organizația Mondială a Sănătății(OMS), care avertizează împotriva riscului revenirii unui nou val de contaminări.Matshidiso Moeti, directoarea OMS pentru regiunea Africa a planetei, a relevat însă că nu toate țările africane au atins momentul culminant al pandemiei,un exemplu fiind Namibia, unde în aceste zile se constată o creștere a numărului contaminaţilor.